603 к.с. под капака - Kia готви най-мощната си кола

Stinger определено не е сред най-популярните модели на Kia и вероятно това е една от причините компанията да вземе решението да прекрати производството му.

Но още през миналата година стана ясно, че Stinger ще има свои наследник, върху който се работи. Сега вече имаме и малко повече информация за него.

Оказва се, че въпросният наследник ще се казва EV8 и ще бъде изцяло електрически, както, разбира се, подсказва името му. Това ще бъде и първият електромобил на Kia, който ще използва  eM платформата на Hyundai.

Когато показаха eM платформата за първи път, от Hyundai обещаха, че тя е ще позволи удължаването на пробега с 50% в сравнение с настоящите модели, пише Electrek. Към момента новият модел се подвизава с кодовото име GT1 и освен заместител на Stinger ще се яви и наследник на K8.

Веднъж щом започне производството му, електромобилът ще се нарича EV8, а това се очаква да се случи през 2026 г. в един от заводите на компанията в Южна Корея.

Според изтекли данни от TheKoreanCarBlog, Kia EV8 ще разполага с 113.2 kWh батерия, което ще е и най-голямата, излизала от завода на южнокорейския производител. За сравнение, Kia EV9 разполага батерия с капацитет от 99.8 kWh.

Но EV8 ще бъде и най-мощната кола на Kia. Тя ще разполага с два електромотора - преден 200 kW (268 к.с) и заден 250 kW (225 к.с). Или общо впечатляващите 450 kW и 603 к.с. Най-мощният модел на Kia до момента - EV6 GT, разполага с 575 к.с. и достига от 0 до 100 км/ч за 3.4 секунди, което я прави по-бърза от Ferrari Roma и Lamborghini Huracan Evo Spyder.

Колкото до пробега, от Kia очакват той да достигне от 700 до 800 км, което е сравнимо с Mercedes EQS и неговите 750 км

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини