Край на една ера: Volvo произведе последния си дизел

Шведската компания Volvo прекрати производството на леки автомобили с дизелови двигатели. Те ще бъдат заменени от модели с хибридни агрегати и електрически автомобили.

Последният лек автомобил с дизелов двигател слезе от поточната линия на завод в белгийския град Гент. Това е Volvo V60 Cross Country - комби, оборудвано с 2,0-литров турбодизел. Мястото на този модел на конвейера ще бъде заето от по-модерен автомобил без двигател с вътрешно горене, съобщи пресслужбата на производителя във Facebook.

Засега моделите с хибридни задвижващи системи ще останат на поточната линия. След 2030 г. обаче и те ще отпаднат от гамата на шведската компания, която ще премине изцяло към производство на електрически превозни средства. Голямата цел, която са си поставили във Volvo, е през 2040 г. да стане неутрален по отношение на климата производител.

„Това е исторически момент за Volvo Car Gent. Последният дизелов вариант на Volvo V60 слезе от производствената линия. Това бележи не само края на дизеловите опции в нашия завод в Гент, но и важен крайъгълен камък за Volvo Cars, предвещаващ по-устойчиво бъдеще. Бъдеще, в което се фокусираме много върху електрификацията. Нещо, което отразява променящите се изисквания на нашите потребители и ясните нужди на нашата планета. Това е нова стъпка към пълна електрификация“, отбелязват от компанията.

Източник: automedia.investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини