Земеделци искат оставката на аграрния министър заради провал в сектора. Палиха слама и отказаха среща с Вътев

Шефът на агроведомството е обвинен в това, че не е защитил производителите от нахлуването на украински стоки, не е намалил административната тежест и липса на диалог

Представители на над 20 земеделски организации се събраха пред Министерство на земеделието и храните с искане за оставката на аграрния министър Кирил Вътев, тъй като той не е защитил интересите на сектора. Хората носеха плакати с надписи: „Искам да има хуманно отношение и към фермерите“, „Не на опитите за разделяне на земеделците“, „Лъжите раждат недоверие“ и пр.

Недоволните запалиха слама пред ведомството. В опит да потуши напрежението Вътев ги покани на среща, която те отказаха.

Протестиращите запалиха слама пред вратите на земеделското министерство. Снимка: БГНЕС


Вчера фермери и зърнопроизводители проведоха среща с властта в Министерския съвет. Правителството предложи две неща - да компенсира загубите на зърнопроизводителите, но само за губещите, които успеят да докажат пред НАП, че са работили на загуба през 2023 г. Другото предложение бе, че правителството ще отпусне 150 млн. лв. допълнително за животновъди, зеленчукопроизводители и овощари.

„Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите“, каза днес бившият земеделски министър и сегашен шеф на Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) Венцислав Върбанов.

По думите му обаче очакванията не са се оправдали.

Плътен кордон полицаи охраняваше протеста. Снимка: БГНЕС


Върбанов се върна към встъпването на министър Вътев в длъжност, когато ръководителят на ведомството е поискал в тридневен срок да му бъдат представени вижданията на сектора за административните тежести, които смущават работата. Всички организации са представили своите виждания, но досега нищо не е направено. Точно обратното - тежестта се е увеличила.

„Когато се прави политика в даден сектор, тази политика се прави от политиците в съответните институции“, подчерта председателят на АЗПБ и допълни, че политиката не трябва да се решава от неправителствени организации.

Земеделците са недоволни от липсата на законодателни промени, безпаричие, натискът на украинските стоки и пълното неразбиране на сектора от страна на управляващите.

„Искаме дългосрочна политика, искаме да знаем какво ще има в утрешния ден, в следващата година, в следващите 5 години“, заяви Върбанов.

На площада пред аграрното ведомство бе доведено и теленцето Киро, което е само 7 дни. След това бе подпалена слама и пламъците бяха изгасени с мляко.

Теленцето Киро също участва в протеста. Снимка: БГНЕС


„Министърът на земеделието ръководи аграрната политика. Такава политика в момента води земеделието към пълен провал. Той не успя да защити нашите интереси срещу нахлуването на украински стоки, не можа да защити в бюджета да бъде заложена „украинската помощ“, не можа да намали административната тежест, няма добър диалог. Той проведе срещи с избрани от него представители на организации. Той разедини сектора и постави отрасли едни срещу други“, бе категоричен Върбанов.

Според него има проблеми, които се нуждаят от спешно решение. Те са свързани с административната тежест.

„Нужна е промяна в правилата на играта. Всички ние трябва да си калибрираме пръскачките, калибрираме сеялките. Всичко това е свързано със средства, наредби и нормативни актове, подписани от министъра. От есента влезе една наредба, според която всеки един производител трябва сам да се контролира, като носи проби от почвата, за да се докаже, че няма пестициди в неговата продукция. Няма да си вършим работата на полето, за да носим проби. Ако приберем реколтата преди да излязат пробите, а пробите са положителни, ще трябва да бракуваме всичко, което се намира в склада, защото не може да се сегментира продукцията, събрана от различни полета“, добави той.

По думите му има безумни неща в документите, които тормозят земеделските производители.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини