Земеделците излизат на нов протест в София

Пет браншови организации в земеделието подготвят протестно шествие в София. Недоволството е от недостатъчното, според тях, финансиране на сектора от държавата. Протестиращите фермери вече обявиха, че искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Според животновъди и оранжерийни производители отказът на агроведомството да плати т.нар. украинска помощ на големите стопанства, достигнали определения от Брюксел таван, ще доведе до колапс в сектора.

И според животновъдите държавата трябва да плати на едрите фермери украинска помощ без да се съобразява с европейските решения.

„Да бъде изплатена тази помощ, защото догодина няма да има нито оранжерийни, нито животни, нито мляко. Ако целта е да бъде унищожено българското производство, казвайте – да си ходим, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите.

Само 81 големи стопанства са достигнали тавана от 250 хил. евро на украинската помощ, но това се превръща в ябълка на раздора между фермерите и министъра. В инфарктно заседание на земеделската комисия в парламента снощи се стигна до нецензурни реплики и персонални обиди към министъра.
Министър Кирил Вътев отказа да направи пореден опит да обясни защо парите трябва да подпомагат малките и да се спазват европейските правила.

„Утре тези хора, с този манталитет, ще дойдат да протестират – за какво? Да нарушим европейския регламент. Аз утре (б.р. днес) няма да бъда в София, заявявам го пред всички“, каза Вътев.

И въпреки че за оставката на министър Вътев недоволните разчитат, по думите им, на ГЕРБ и ДПС, Десислава Танева от ГЕРБ беше категорична:

„Тези грозни сценки, това грозно поведение, не могат да бъдат оправдани с абсолютно нищо. Темата за тавана как може да стане първа тема при условие, че касае 81 човека. При условие, че целият сектор е в такава криза, ще подкрепим министъра да изпълнява решения, които съответстват на законодателството"

Организаторите на протеста предвиждат шествието да стигне от Министерството на земеделието до Министерски съвет с очакване проблемите им да бъдат чути от премиера.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини