Уеб платформа призовава да даряваме вместо да изхвърляме

Желаещите да дарят вместо да изхвърлят предмети и уреди от бита вече могат да го направят чрез платформата „Не изхвърля, а помагам“. Тя е уеб базирана система за споделяне на вещи в добро състояние с хора и организации, имащи нужда от тях. Създадена е през април  по демонстрационен проект, съчетаващ целите по намаляване количеството депонирани битови отпадъци със социални цели.

С помощта на платформата дарители могат да публикуват обяви за дарения на предмети от бита в добро състояние, а нуждаещи се организации и физически лица – обяви за търсене на необходимите вещи от различни категории: мебели, техника, дрехи и обувки, играчки и др.

Целта на платформата е да свържат дарители и търсещи дарения, чрез публикуване на два типа обяви:

  • Обяви за дарения на вещи, които се публикуват от дарители;
  • Обяви за търсене на вещи, публикувани от нуждаещи се организации и физически лица.

Проектът се базира на добри практики в областта на предотвратяване образуването на отпадъци, като демонстрира процеса на споделяне на ненужни, но функциониращи и добре запазени предмети с хора и организации, имащи нужда от тях. Концепцията на проекта съчетава целите по намаляване на количествата депонирани битови отпадъци.

Платформата осъществява връзка между дарители и нуждаещи се, но транспортните разходи се поемат от дарителя или според уговорката между двете страни.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини