Правителството пуска „държавен Booking“ от 1 юни

Държавна онлайн резервационна система „Преоткрий България“ ще заработи от 1 юни. Всички хотели и ресторанти, които решат да предлагат услугите си чрез платформата, ще трябва да предлагат храна само от български земеделски производители. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерския съвет.

„В системата всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват офертите си за потребители в България за лятна ваканция: стая, нощувки, резервации за ресторанти. Тя ще стартира заедно с началото и на туристическия сезон тази година. Идеята е да се насърчи вътрешния туризъм в тази ситуация“, обясни Филип Анастаси от „Метро България“.

„Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услуга, както и за чужденците впоследствие. Ние трябва да представим пакета така на нашите клиенти, които изберат платформата, резервирайки нощувка и вечеря, да избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена, гарантиране на социалната дистанция. Втора точка от тази програма е да върнем българските храни в менютата на ресторантите, задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери“, обясни Георги Гърневски от „Метро България“ .

Министърът на туризма Николина Ангелкова също взе участие в брифинга и обяви, че се планира платформата да стартира на 1 юни, но не може да каже дотогава колко хотели ще се включат в нея. Участието в платформата е безплатно, обясниха много кратно по време на брифинга.

 „Министерство на земеделието приветства платформата „Преоткрий България“. Гарантираме, че в България има достатъчно качествена продукция, за да задоволи българската продукция за наши и чужди туристи. Ние поемаме ангажимент и за контрол на този доброволен стандарт, който избере да почива през платформата „Преоткрий България“ Надявам се и хотелиерите да намерят възможността чрез тази платформа да успеем да върнем българските туристи“, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

Туристите ще могат да видят на платформата храните, които се предлагат в съответния хотел или ресторант от кои вериги идват, от кои региони, както и по какъв стандарт са произведени. Освен това ще има информация и за това какви хигиенни изисквания има в хотели, както и какви мерки са предприети, за да не се разпространява заразата от коронавируса.

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 0
    19:07, 21 май 2020
    Мляко и млечни - 100% от вносно сухо мляко. Месо и месни, 70% от внос. Плодове - 50% внос. Зеленчуци - 50% внос. Алкохол - 80% от житен спирт от украина. Какво българско ще предлагат?!
  • 2
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 0
    19:15, 21 май 2020
    ..а и доколкото си спомням, заповядах нещо съвсем друго бе, олигофрени! И, казах,че не е работа на говорещи маймуни, да перефразират или редактират заповедите на бога!
Последни новини