CNN публикува видеозапис на удара с украински дрон Sea Baby по Кримския мост

Американският телевизионен канал CNN публикува видео, получено от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), на което е заснет моментът на атаката срещу Кримския мост на 17 юли.

По този начин Киев нагледно призна участието си в нападението, след като на 3 август Олексий Данилов - секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, потвърди, че украинските специални служби са замесени и в тази атака по моста, и в предишната - през октомври.

Обстрелът на 17 юли нанесе сериозни щети на пътната отсечка на Кримския мост, която свързва Русия с незаконно анексирания украински полуостров Крим. По информация на руските власти са били убити двама души.

СБУ е предоставило на СNN запис от екрана на оператора на морския дрон, пълен с 850 кг експлозиви, на който се виждат последните секунди преди да се разбие в железобетонната опора на моста.

Източници от СБУ са предоставили на медията и два видеозаписа от камери за видеонаблюдение, на които се виждат моменти на удари с дронове (друг дрон се взривява близо до железопътния надлез на Кримския мост).

Ръководителят на СБУ Василий Малюк каза в интервю за CNN, че за нападението е използван дронът Sea Baby ("Морско бебе"). Той е резултат от многомесечна разработка, започнала веднага след пълномащабното руско нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

"Дроновете за надводна повърхност са уникално изобретение на СБУ. Никоя от частните компании не участва в проекта", цитира телевизията думите му.

Според Малюк украинската служба за сигурност е използвала морските дронове и при атаките на руския десантен кораб "Оленегорск миньор" и танкера "SIG".

На 8 октомври 2022 г. камион се взриви на Кримския мост. В резултат на това бяха засегнати носещите греди на съоръжението и то беше частично разрушено. Руските власти нарекоха експлозията терористична атака и обвиниха специалните служби на Украйна.

Киев неведнъж е заявявал, че смята моста за легитимна военна цел, тъй като той се използва, наред с другото, за снабдяване на руските войски в Украйна.

Керченският мост, както е официалното му име, е единствената директна връзка между Русия и анексирания от Москва през 2014 г. полуостров Крим. От началото на войната той се използва за доставки и снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна, заради което се смята за стратегическа инфраструктурна цел за Киев.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини