Музиката и кафето значително променят мозъчната активност

Изследователи от Нюйоркския университет са доказали, че слушането на музика, пиенето на кафе и други всекидневни удоволствия са полезни за човешкия мозък, като подобряват когнитивните функции, включително концентрацията и паметта, пише сп. "Сайънтифик рипортс".  

В експериментите участниците са изпълнявали когнитивни тестове, докато са слушали музика, пили са кафе и са вдишвали аромати според индивидуалните си предпочитания. 

Изследваните лица са носили гривни и сензори за мониторинг на кожата и мозъка. 

Използвайки алгоритъма MINDWATCH, учените са анализирали мозъчната активност чрез електродермалната активност - промените в електропроводимостта на кожата, предизвикани от емоционален стрес.

Изследователите са доказали, че музиката и кафето значително променят мозъчната активност на участниците, модулирайки изпълнението на задачите, свързани с работната памет. 

Чрез алгоритъма MINDWATCH е установено, че стимулацията с всекидневни удоволствия предизвиква повишена активност на мозъчните бета-вълни, в резултат на което когнитивните способности достигат своя пик.

Изследователите са тествали три вида музика: познати на субекта енергична и релаксираща музика и нова музика, генерирана от изкуствен интелект (ИИ), която отразява неговите вкусове.
 
Слушането на позната енергична музика е довело до по-голямо повишаване на ефективността, измерена чрез времето за реакция и правилните отговори, отколкото релаксиращата музика. Музиката, генерирана от изкуствен интелект, е дала най-голям тласък, но това трябва да бъде потвърдено в допълнителни изследвания.

Консумацията на кафе е довела до забележимо, но по-слабо изразено повишаване на производителността в сравнение с музиката. Най-слабо повишение е отчетено под въздействието на вдишваните аромати.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини