Появиха се видеа от Кримския мост след взривовете

Най-малко двама са загинали, след като любимият на Владимир Путин Кримски мост, струващ 3 милиарда паунда, беше разтърсен от мощни експлозии. Това пише The Sun, като публикува видеокомпилация от различни източници от моста.

Два взрива проехтяха на 19-километровия мост в ранните часове в понеделник сутринта, докато по него имаше оживен трафик.

Сергей Аксьонов, назначеният от Русия губернатор на Крим, каза, че инцидентът е станал на 145-ия стълб на моста, който свързва Кримския полуостров с руския регион Краснодар, пише The Guardian.

Движението беше спряно поради това, което първоначално беше описано като "извънредна ситуация" от руската страна.

Драматични кадри показват изметнати метални бариери и прекъснатото платно на моста, който е основен маршрут за доставки за войските на Путин, воюващи в Украйна.

Как е извършен ударът

Най-вероятно кораби от морски клас, носещи до 200 килограма експлозиви, може да са били използвани за удара по Кримския мост, въпреки че за такива удари могат да се използват и крилати ракети. Това каза украинският военен експерт полковник Пьотр Черник в ефира на телемаратона.

Той се пошегува, че организаторите на тази операция са много светли "извънземни сили", решили да воюват на страната на Украйна. При това той добави, че това са много сериозни сили, тъй като сега Крим е, както по отношение на противовъздушната отбрана, така и по защитата на мостовете, "може би най-мощният военен плацдарм, който съществува в света".

"Прикритието на Крим е по-мощно от прикритието на самата Москва. И фактът, че някои мистериозни устройства са достигнаха целта си и причиниха щети на моста, е много добра стъпка напред", каза Черник.

Той подчерта, че засега не бива да се радваме много, защото основното е жп мостът, който не е пострадал, защото през него минават тежки влакове, които носят боеприпаси и техника. "И да оцелиш такъв мост е като да оцелиш конец – това е доста трудна задача, но ще се предприемат стъпки в тази посока. Споделям гледната точка на шефа на ГУР, че там Кримският мост е излишен", каза експертът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бармалей
    2 -3
    15:33, 17 юли 2023
    Руснаците ни взривиха складовете на арсенал, а ние им го връщаме на моста на дружбата !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини