Въздушна тревога в цяла Украйна, удари в Харков и Одеса

Изображение 1 от 2

    Редица украински области бяха подложени на руски удари в ранните часове на днешния ден, включително столицата Киев, черноморското пристанище Одеса и вторият по големина град в Украйна Харков. В няколко района е прекъснато електроподаването. Това съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

    Атаките поразиха цели в широк периметър, простиращ се включително от градовете Житомир, Виница и Ровно на запад до Днепър и Полтава в Централна Украйна.

    Областният управител на Одеса Максим Марченко заяви в социалната мрежа Телеграм, че при масирана ракетна атака е било поразено енергийно съоръжение в пристанищния град, което е предизвикало спирания на електрозахранването.

    "В резултат на масиран ракетен удар беше поразен обект от енергийната инфраструктура, има и щети по жилищни домове", посочи одеският областен управител. По думите му силите на противовъздушната отбрана са свалили част от ракетите и е възможно да последват и нови нападения. "За щастие, няма пострадали. Въведени са ограничения в електроподаването."

    Областният управител на Харков Олег Синегубов заяви, че по града и областта са нанесени към 15 удара.

    "Врагът нанесе около 15 удара по града и областта", посочи той също в Телеграм. "Инфраструктурата отново беше сред целите. Информацията за пострадали се уточнява."

    За удари беше съобщено и в град Днепър, Централна Украйна, и в западните градове Луцк и Ровно, които се намират далеч от фронтовите линии на продължаващата вече една година война.

    Сведения за взривове постъпват и от северния град Чернигов и от западната Лвовска област, предаде Асошиейтед прес.

    Руски удар отне рано тази сутрин живота на най-малко четирима цивилни - две жени и двама мъже, в Лвовска област, съобщи областният управител, цитиран от Франс прес. Руска ракета е попаднала в жилищен квартал в градчето Золочив, разрушавайки три къщи, уточни в "Телеграм" управителят на областта Максим Козицки. В момента се извършва разчистване на отломките, под тях може да има още хора, допълни той.

    Изданието "Дзеркало тижня" съобщи за експлозия в Киев, детонации са чути и в град Суми. Над западната Лвовска област е забелязан дрон.

    Според украинското интернет издание "Обозревател" (Obozrevatel.ua) двама души са ранени при ракетен удар в Харков, нанесен близо до къщата им.

    Източник: БТА

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини