Неофициално: грипът е далече от Първомай

По неофициални данни, в община Първомай се наблюдава заболеваемост от грип по-ниска от средната за страната. Засега сведения има само от училищата и те се обработват в Пловдив, а не на местно ниво.

Въпреки това е ясно, че болни от грип има най-много сред децата, които и по-тежко боледуват. Според д-р Румяна Бойлова, в Детското отделение на МБАЛ- Първомай има много деца, които са получили усложнение в резултат на грип. По нейни наблюдение, ежегодно първи се разболяват най-малките, а след това с грип се заразяват все по-възрастни хора. При децата той протича по-тежко – с висока температура, засяга и дихателната система. При по-възрастните усложнения има рядко, обикновено при хронично болни пациенти.

От дългогодишните наблюдение на санитарния инспектор Георги Тенгулов, грипът настъпва в Първомай когато  започва да отшумява в Хасково. Това е и добрата новина засега – в Хасковска област заболелите са далече от броя, необходим за обявяване на грипна епидемия. Въпреки това, в края на месеца се очаква грипната вълна да достигне и до Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини