156 нуждаещи се ще получат грижа в домашна среда

Общо 156 лица с увреждания и възрастни хора, нуждаещи се от специални грижи в община Първомай, ще могат да бъдат обслужвани по домовете си чрез нова програма "Грижа в дома“, по която община Първомай има намерение да кандидатства.

Процедурата се финансира по програма "Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е на общата стойност 2 081 328,08 лв., като за едно лице годишно се полагат 5041 лв. Програмата не изисква съфинансиране от общината. 

Основната цел на мярката "Грижа в дома“ е осигуряване на подкрепа в домашна среда за хората с увреждания и възрастните, които са зависими от грижа. Услугите ще се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца и ще включват доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, профилактика на здравето и социално значими заболявания и съдействие, предоставяне на психологическа подкрепа. По мярката ще бъде осигурен и транспортът на персонала от и до домовете на хората в нужда, както и обучения и супервизия на служителите.

ОбС даде съгласието си за кандидатстване по процедурата, след предложение, направено от кмета на общината Николай Митков. "Община Първомай работи активно за подобряване качеството на предоставяните социални услуги за гражданите на общината, каза той - Изпълнението на бъдещият проект ще допълни съществуващите в момента на територията на общината социални услуги -„Асистентска подкрепа“ и „Механизъм за лична помощ“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини