Днес празнува Отделението по образна диагностика

Празнуват работещите в Отделението по образна диагностика на МБАЛ – Първомай. Днес те ще отбележат 11-ия международен ден на радиологията. Целта е изграждане на по-голяма осведоменост за стойността, която радиологията допринася за безопасната грижа за пациентите и подобряване на общественото разбиране за жизненоважната роля, която рентгенолозите и рентгенографите играят в здравния континуум.

След атестация, първомайското отделение получава второ ниво на компетентност за специалисти и оборудване с медицинска техника. В него работят четирима лекари, двама със специалност - д-р Спасова и д-р Карагьозов и двама специализанти - д-р Апостолова и д-р Кертикова- Дялкова. В тяхна помощ са рентгеновите лаборанти- Людмила, Димитър, Христо и София. Отделението разполага с два нови апарата - скенер, с големи диагностични възможности и нов мамограф.

Радиологията е почти винаги само междинна станция между диагностика и лечение. Често пациентът не посещава рентгенолога, тъй като той просто оценява резултатите от изследването и ги препраща на други лекуващи лекари. Те работят така да се каже „на тихия фронт“, но тяхната работа е от изключителна важност за нашето здраве. Ние разчитаме на техния опит, познания и умения, на тяхната човечност! Благодарим им и им пожелаваме да бъдат здрави, да имат много професионални успехи и лични, човешки радости.

Отбелязването на Деня е съвместно решение на Европейското дружество по радиология, Радиологичното дружество на Северна Америка и Американския колеж по радиология през 2012 г. Така те отбелязват променящата се роля на медицинските изображения в съвременното здравеопазване и популяризират ролята на радиологията. 8 ноември 1895 г. е датата, на която  немският машинен инженер и физик Вилхелм Конрад Рьонтген открива рентгеновите лъчи през 1895 г. Това става случайно, докато изследва катодните лъчи и по този начин поставя основите на медицинската специалност радиология. Той открива и създава електромагнитно лъчение в диапазона на дължината на вълната на рентгеновите лъчи, което му спечелва Нобеловата награда по физика през 1901 г.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини