ISW: Зависимостта на Москва от иранско оръжие нараства

Армията на Иран планира да изпрати още бойни дронове и нови балистични ракетни системи в помощ на Русия във войната в Украйна. Това вероятно ще засили допълнително зависимостта на Русия от ирански оръжейни системи. Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 1 ноември, че иранските власти възнамеряват да изпратят пратка от повече от 200 бойни безпилотни самолета Шахед-136, Мохаджер-6 и Араш-2 в Русия. ГУР съобщи, че Иран ще изпрати на Русия дроновете в разглобено състояние и че руският персонал ще ги сглоби с руска маркировка.

Това се казва в анализа на "Института за изследване на войната" (ISW) за хода на бойните действия в Украйна. 

CNN съобщи на 1 ноември, че неназовани официални лица от западна страна, които наблюдават отблизо иранските оръжейни програми, са заявили, че Иран планира да изпрати хиляди оръжия на Русия до края на годината, сред които балистични ракети с малък обсег земя-земя и бойни дронове.

Това ще бъде първият потвърден случай, в който Иран изпраща на Русия модерни ракети с прецизно насочване. Русия вероятно е договорила допълнителната иранска доставка на оръжейни системи поради изчерпването на запасите от крилати ракети и системи за безпилотни самолети в хода на войната в Украйна, особено по време на руската кампания срещу украинската критична инфраструктура. ГУР съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила повече от 300 дрона Shahed-136, откакто Русия започна да ги използва в Украйна на 13 септември.

Русия вероятно ще продължи да използва атаки с дронове и ракетни удари срещу критична инфраструктура, за да се опита да компенсира провалите и ограниченията на своите конвенционални сили на фронтовата линия. Зависимостта на Русия от системите, произведени в Иран, и следователно от Иран, вероятно ще се увеличи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини