Продължава украинската контраофанзива към Херсон

Продължава украинската контраофанзива към Херсон.

След наредената от Москва евакуция на местното население, градът е почти напълно обезлюден, съобщава БНТ. Украинските части са на по-малко от 30 километра от Херсон. В града се останали предимно възрастни хора. Те описват ситуацията като "затишие пред буря".

Херсонска област е една от четирите, обявени от руския президент за анексирани. Преди дни ръководителят на украинското военно разузнаване заяви, че освобождаването на Херсонска област вероятно ще продължи до края на ноември.

Окупаторите принудително извозват хора с автобуси от Велика Лепетиха в Херсонска област, съобщи днес Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на страницата си във Фейсбук.

"Продължава принудителната така наречена" евакуация" на цивилни от населени места във временно окупираните територии на Херсонска област. По-специално, окупаторите извеждат хората от селището Велика Лепетиха с автобуси. Тръгването с личен транспорт е забранено", се казва в доклада.

Също така, както се съобщава, руските окупатори изнасят архивни документи от административните сгради на Херсон.

Интересна подробност от ежедневието на временно окупирания от руските войски град съощава Униан, като се позовава на сайта "Съпротива", създаден от Силите за специални операции на Украйна. В магазините в Херсон се продават стоки от Иран.

Съобщава се, че такива стоки има на рафтовете на много магазини в града, редом до хранителни продукти от ЛНР и Руската федерация.

"Две терористични държави, които си помагат да заобикалят санкциите. По-специално, за да покрият недостига на хранителни продукти, които вече не се произвеждат на територията на Руската федерация или вече не се внасят в нея", отбелязва Центърът за съпротива.

Руските войски продължават подготовката за отбрана в Херсонска област към 1 ноември, се казва в доклада за деня на ISW. 

Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руските войски продължават активни отбранителни действия, водят разузнаване от въздуха и формират отбранителни линии на източния бряг (вляво) на река Днепър.

Жителите съобщават, че руските сили копаят окопи и се установяват за защита на източния бряг, включително по линията Нова Каховка-Днепряни-Корсунка (на източния бряг на около 45 км източно от град Херсон), Гола Пристан (8 км югозападно от град Херсон ) и чак на юг до Михайловка, която се намира добре в окупираната от Русия територия на около 45 км южно от град Херсон. Подобни съобщения показват, че руските войски се готвят за продължителни отбранителни операции на източния бряг.

Руски източници твърдят, че украинските войски са продължили контранастъпателните операции в Херсонска област на 1 ноември. Депутатът по окупацията на Херсон Кирил Стремоусов и други руски източници твърдят, че руските войски са отбили опит за украинска атака в посока Берислав.

Руското министерство на отбраната (МО) по подобен начин твърди, че (30 км североизточно от Берислав) украинските войски са се опитали неуспешно да настъпят към Милове, Суханово (32 км северно от Берислав), района Брускинске-Костромка (40 км северозападно от Берислав) и Зелени Хай ( 24 км северозападно от град Херсон).

Украинските сили продължиха кампанията си за блокиране срещу руски концентрационни зони, логистични възли и военни активи в Херсонска област на 1 ноември. Южното оперативно командване на Украйна съобщи на 31 октомври, че украинските ракетни и артилерийски части са извършили 180 огневи мисии срещу руска работна сила и концентрации на оборудване в Херсон Област и украинската авиация нанесе удар по руска крепост в Снигуровка, Николаевска област.

Ръководителят на Херсонска област на Украйна Ярослав Янушевич заяви, че украинските сили са ударили и руски складове за боеприпаси в Бериславски район.

Потребителите на социалните медии съобщават за експлозии в Козацке, близо до Нова Каховка, на 1 ноември.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини