Сенатът на Полша призна властите на Руската федерация за терористичен режим

Сенатът на Полша прие резолюция, с която обяви властите на Руската федерация за терористичен режим.

Това съобщава ПАП.

Всички присъстващи сенатори гласуваха за резолюцията за признаване на властите на Руската федерация като терористичен режим.

В резолюцията Сенатът припомня, че "на 24 февруари 2022 г. въоръжените сили на Руската федерация отприщиха брутална война с Украйна", чиято цел е "да заличи суверенната страна от картата и да унищожи украинската нация". 

Резолюцията също така призовава международната общност да подкрепи Международния наказателен съд в разследването на отговорните за престъпленията в Украйна.

"Героичната защита на независимостта от гражданите на Украйна предизвика възхищението на целия свободен свят. Украйна днес е най-важното място, което защитава демокрацията и свободата. Руските нашественици тероризират жителите на украинските градове, като бомбардират цивилни съоръжения: детски градини, училища, театри и жилищни квартали. Бандити в руски униформи измъчват и убиват военнопленници и цивилни в окупираните територии. Те отвличат украински деца, за да ги отгледат в еничарския режим. Те депортират, преселват и изпращат украински граждани в далечната периферия на Русия", отбелязват сенаторите в резолюцията.

В документа се подчертава още, че "добре познаваме всички тези актове на държавен тероризъм от страниците на историята". Сенаторите припомнят, че "европейците вярваха, че никога няма да бъдат изложени на опасност от геноцид и военни престъпления, а междувременно Владимир Путин и неговият апарат за насилие се върнаха към жестоките практики на сталинисткия и нацисткия режим".

Полският сенат подчертава, че Русия трябва да бъде победена и лишена от възможността да застрашава своите съседи. Те също така призовават други страни да признаят правителството на Руската федерация за терористичен режим.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак реагира на решението на полския Сенат.

"Благодарим на нашите съюзници", написа той.

Признаването на Русия за терористична държава - ключови решения

На 13 октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, в която призна руския режим за терористичен. Освен това за първи път в историята Съветът на Европа заяви, че е необходимо да се предоставят оръжия на определена държава.

Общото събрание на ООН също прие резолюция, осъждаща опита на Русия да анексира територии в четири региона на Украйна.

Сеймът на Литва призна Руската федерация за терористична държава през май.

Сеймът на Латвия призна Руската федерация за държава, подкрепяща тероризма на 11 август.

На 18 октомври естонският парламент също одобри резолюция, която осъжда опита на Русия да анексира окупираните украински територии и признава руския режим за терористичен.

В началото на октомври в Конгреса на САЩ бяха внесени законопроекти за признаване на Руската федерация за държава спонсор на тероризма. Месец по-рано обаче президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията му не планира да включи Русия в списъка на държавите спонсори на тероризма.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини