Германия на крачка от легализирането на канабиса

Германското правителство проправи днес път за легализиране канабиса, но въпреки това все още не е ясно дали планът ще бъде одобрен и на европейско ниво, предаде ДПА.

Според плана, който е одобрен от кабинета на канцлера Олаф Шолц, канабисът и активното вещество тетрахидроканабинол (ТХК) законово вече няма да се считат за наркотици.

Купуването и притежанието на до 30 грама канабис няма да бъде наказвано, отглеждането за лично ползване ще бъде позволено до определен лимит, а продажбата в „лицензирани специализирани магазини“ и вероятно аптеки също е възможна за възрастните.

Все пак предстои да се разбере дали това ще се случи в действителност, тъй като правилата на Европейския съюз може да попречат на Германия да узакони канабиса.

Според плана, одобрен от кабинета, международната законова рамка предлага „ограничени възможности за прилагане на проекта на коалицията“. В коалиционното споразумение лявоцентристката Германска социалдемократическа партия на Шолц, пропазарната Свободна демократическа партия и „Зелените“ се съгласиха да въведат „контролирано разпространяване на канабиса на възрастни с потребителски цели в лицензирани магазини“.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини