Общото събрание на ООН осъди анексирането на украински територии - коментират световни медии

Общото събрание на ООН осъди вчера, с голямо мнозинство, незаконното анексиране на украински територии от страна на Русия, пише френският в. "Поан". Резолюцията беше приета със 143 гласа "за" от общо 193 държави при 5 "против".

Не е изненадващо, че петте гласа "против" бяха тези на Русия, Беларус, Северна Корея, Никарагуа и Сирия, отбелязва френското издание. Въпреки дипломатическите усилия на Вашингтон обаче, Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан бяха сред въздържалите се.

С този текст, изготвен съвместно с Европейския съюз и представен от Украйна, Западът се надява да покаже, че Русия е изолирана на международната сцена, седем месеца след избухването на войната в Украйна. Преди гласуването представителката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд призова всички страни да потвърдят, че международната общност "няма да толерира завземането на територията на съседна държава със сила".

"Днес Русия нахлува в Украйна. Но утре може да се посегне на територията на друга страна", предупреди американската дипломатка от трибуната на ООН.

Това осъждане от Общото събрание на ООН изпраща ясно послание към Москва според Джо Байдън, като казва, че Русия "не може да заличи суверенна държава от картата".

"143 нации застанаха на страната на свободата, суверенитета и териториалната цялост", се казва в изявлението на президента на САЩ.

Байдън заяви вчера, че няма намерение да се среща с руския си колега Владимир Путин на предстоящата среща на Г-20, но допусна подобна възможност, например руският държавен глава има намерение да обсъди съдбата на задържаната в Русия американска баскетболистка, отбелязва френският в. "Фигаро".

Френският президент Еманюел Макрон потвърди подкрепата на Париж за Киев, като в същото време подчерта, че "в даден момент ще бъде в интерес на Русия и Украйна да преговарят", пише френският в. "Монд".  Този момент обаче ще зависи от украинските власти, добави държавният глава. "Не можем да решаваме за Украйна, ние не бихме го приели от нашите съюзници", подчерта Макрон.

В същото време той обеща да достави на Украйна още оръдия "Цезар", както и "радари, системи и ракети за защита (на украинците) от атаки, особено за защитата им от нападения с дронове".

Украйна съобщи, че си е върнала още контролирана от Русия територия в южната част на страната и приветства обещанието на Запада да достави противоракетни системи "възможно най-бързо", след дни на интензивни руски ракетни удари, пише британският в. "Телеграф".

Лондон обяви снощи, че ще достави на Украйна ракети за противовъздушна отбрана, за да се защити от руски нападения. За пръв път Киев ще получи ракети, способни да прехващат руските крилати ракети.

Великобритания добави, че ще изпрати и стотици дронове в подкрепа на разузнавателните служби на Украйна, както и 18 артилерийски оръдия-гаубици, в допълнение към вече доставените 64.

Призив за набиране на средства, отправен след руски атаки срещу градове в цялата страна в понеделник, събра 9,6 милиона долара за 24 часа за закупуване на дронове камикадзе за украинските въоръжени сили, отбелязва британският в. "Гардиън". Първоначално ще бъдат купени 50 дрона Ram II, безпилотни летателни апарати с експлозивен товар от 3 кг, проектирани и произведени от украински компании, както и три контролни станции.

Допълнителни боеприпаси ще бъдат осигурени през следващите дни, добави Сергей Притула, който организира инициативата. "Искаха да ни уплашат, но ние се обединихме още повече", отбеляза той и допълни: "Запомнете: никога не вбесявайте украинците. Никога. Хората дариха средства за отмъщение, така че ние ще гарантираме, че отмъщение ще има".

Украйна ще се бори да си върне още територия през зимата, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", като цитира изявление на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Той подчерта, че Вашингтон ще предостави на Киев необходимите оръжия и доставки "през трудните дни, месеци и години", показвайки, че американската подкрепа няма да има краен срок.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини