Мисията на МААЕ се отправи към АЕЦ "Запорожие"

Екипът на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) е на път за ядрената централа "Запорожие", която е мишена на обстрел от няколко седмици. Това съобщи Рафаел Гроси, ръководителят на МААЕ и ръководител на настоящата мисия на агенцията в Украйна, предаде Франс прес.

"Най-после след няколко месеца на усилия се движим напред. МААЕ се отправя към вътрешността на ядрената централа "Запорожие", която е най-голямата в Европа", заяви Гроси пред журналисти в Киев, точно преди делегацията, водена от него, да се отправи към централата.

Обектът е окупиран от руската армия от началото на март.

"Осъзнавам напълно важността на този момент, но ние сме готови. МААЕ е готова. Ние ще направи равносметка след края на мисията ни. Ще прекараме няколко дни там", заяви Гроси.

Вчера делегацията се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. По този повод Зеленски каза, че международната общност трябва да постигне от Русия незабавно демилитаризиране на централата. Според него това налага изтеглянето на всички руски военни с техните експлозиви и оръжия от обекта.

Русия и  Украйна си разменят обвинения, че обстрелват централата.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини