Две нови книги издаде Стойчо Шапатов

Нашият съгражданин и общественик Стойчо Шапатов издаде две нови книги. Публицистичната творба „Прокълнатият преход“ с подзаглавие „Размисли за световните и българските преходи съдържа 255 страници.

Предговорът е написан от големия български интелектуалец, поет, фолклорист и бивш генерален директор на БНТ – Борислав Геронтиев.

В този въвеждащ текст, Геронтиев дава висока оценка за книгата, като е съзрял основния мотив на автора да размишлява „За преходите в човешката история и непреходното в човешкия живот“.

Във втората част на книгата са публикувани за първи път статии като: „Българи ли са македонците?“ , „Наши братя ли са сърбите?“, „29 политически успехи и 12 грешки на Корнелия Нинова“, както и няколко материала, касаещи фолклорните измерения в съвременна България. Има и доста остри критични акценти за случващото се в нашата страна през последните 33 годни.

Втората книга „Избрани стихотворения от прокълнатия преход“ съдържа 24 стихотворения.

Повечето са посветени на най-близките хора на автора: майка („Стария капчук“), баща („Мечта за България“), на децата и внуците, на родния Първомайски край. Присъстват и лирика с гражданска позиция каквото е стихотворението „Юли, юли..“

Предговорът на стихосбирката е написан от нашата съгражданка Красимира Славова. Въвеждащият текст има чисто тракийско, маришко звучене „Маришките върби ухаят по силно от „Армани“ и „Пиер Карден“. С този текст е свързан волният живот на автора по време на неговото детство и младост, чистотата на хилядолетната река, спокойния душевен ритъм и удовлетворението от съприкосновението  с природата, неподправените човешки отношения, хармонията и сигурността за бъдещето и за утрешния ден.

Книгите няма да се разпространяват в търговската мрежа и не могат да бъдат закупени. 30 тома авторът е дарил на централното читалище  „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Първомай, а след няколко дни част от тях ще бъдат в библиотеките на всички селища от  Първомайска община.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини