Млади туристи изкачиха връх Св. Илия

Изображение 1 от 5

    9 ученици от ОУ „Христо Ботев“ село Градина преживяха емоциите си от първия поход в планината. Те са членове на клуб „Млад турист“ с ръководител Станимира Раева. Предварително с тях бяха проведени занимания, в които се запознаха с екипировката на туриста, научиха какво и защо трябва да има във всяка раница. Учителката им, която е лицензиран планински водач, им обясни какви опасности ги дебнат в планината, как трябва да се подготвят, как да се ориентират и как да работят с карта и компас.

    Първият поход до беше от Асеновград до връх  Св. Илия и на връщане през манастира „Св. Петка Мулдавска“. Преходът им отне около 5 часа и е дълъг около 12 км.

    По време на похода младите туристи се учиха как да  ходят с щеки и как да си помагат с тях, научиха имената на някои характерни за района и сезона растения и историята на манастира, видяха и попълниха туристическата „аптека“.

    „Бяха много ентусиазирани, и много доволни на финала, разказа Раева -  геройски си се държаха, като се има предвид, че са за първи път на толкова дълъг преход. В училище вече ме питат и разпитват къде и кога ще сме пак на поход.“

    Следващият им преход ще е до Орлови скали до село Сърница. А до края на юни им предстоят още няколко похода.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини