Районен съд - Първомай отвори врати и ученици попълниха съдебния състав

    Ден на отворените врати се проведе днес в Съдебна палата – Първомай. Над 40 ученици от десетите класове на СУ„Проф. д-р Асен Златаров“ - Първомай взеха участие в инициативата Час на класа „Съдът отблизо“.

    В Часа на класа в ролята на учител влезе наказателния съдия от Апелативен съд – Пловдив Христо Крачолов. Той обясни на учениците какво символизира Темида – богинята на правосъдието, и защо на очите ѝ има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч. „Ако гледате репортаж по телевизията от съда, само по цвета на папките можете да разберете какво дело разглежда съдебният състав, тъй като червените папки са за наказателни, а зелените – за граждански дела“, каза съдията.

    С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от Регионална дирекция „Охрана – Пловдив“ към Министерство на правосъдието. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица и подсъдими. Пред учениците беше представен случай от практиката на Пловдивския окръжен съд за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описание на жертвата, направено пред полицията. Учениците се включиха в разпознаване на „нападателя“. Служителят от РУ на МВР – Първомай Илко Петков показа на учениците техника за снемане на пръстови отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопроизшествието. След това петима десетокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в съдебната зала. Техни съученици влязоха в ролите на прокурори и адвокати.

    „Съдът“ постанови наказание от 5 години лишаване от свобода за подсъдимия, обвинен в грабеж на мобилен телефон.

    Учениците получиха разпечатка от Конституцията на Република България и грамоти за активно участие в Час на класа „Съдът отблизо“.

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини