Съдът постанови "въздържане" от отглеждане на повече от 3 крави

Районният съд в Първомай осъди  И. П. Ш., „да преустанови неоснователните си действия по отглеждане на повече от три крави в собствения си недвижим имот в Първомай“, с което пречи на съседа си  Р. Г. Й.

В засегнатия от иска период И.Ш. е отглеждал общо 20 крави и коне и кокошки и кучета. Р.Й. е поискал и 2 000лева, обезщетение за неимуществени вреди.

Молбата е подадена на 27.05. 2019 година, но противоречията между съседите са от юли 2018 г. Претенциите на ищеца са, че животните се отглеждат в незаконна сграда. Присъствието на животни пък довело до появата на бълхи, кърлежи и мухи, а превеждането на животните по асфалтираната улица е нехигиенично и шумно.

Р.Й. се оплакал от дискомфорт, стрес, неприятни усещания и страх от болести.

След представяне на редица документи и изслушването на свидетели, съдът е установил, че обектът не е незаконен, животните са били третирани с необходимите препарати за дезинфекция и собственикът се е грижел за почистването на пътя ежедневно.  По нормативно изискване кметът е уточнил маршрут за движение на животните и той е бил спазван.

Така съдът достига до невъзможността да забрани или ограничи отглеждането на животни в този обект, затова осъжда ответника И.Ш. „да се въздържа от отглеждането на повече от 3 крави“. В същото време съдът се съгласява с оплакването на ищеца за създадения дискомфорт.  След отчитане на вида, тежестта и продължителността на негативните въздействия върху личността на пострадалия, съдът определя паричния еквивалент на причинените му отрицателни преживявания на  1 000, 00 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини