13 °C

Съдът отвори вратите си, за да посрещне седмокласници от село Градина

    В деня, в който чествахме 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, Районен съд – Първомай отвори вратите си и посрещна учениците от 7. клас на ОУ „Христо Ботев“, село Градина. Това бе и заключителният етап на организираната съвместно от Министерство на образованието и науката и Висш съдебен съвет Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

    На събитието освен съдии и съдебни служители присъстваха г-жа Йоанна Запрянова, районен прокурор на град Първомай, г-жа Димитрия Костова, психолог в Център за обществена подкрепа – Първомай, г-н Стоян Бойков, социален работник в Център за обществена подкрепа – Първомай и г-жа Мария Кьосева, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

    Децата бяха посрещнати на входа на съдебната палата с демонстрация на сътрудниците по охраната Иван Стойков и Ангел Христов, които „арестуваха“ престъпник, чиято роля изигра съдебният служител Христо Ников. Малчуганите се впечатлиха от белезниците и електрошока.

    Във фоайето на съдебната палата гостите разгледаха изложбата „Съдът през детските очи“ с плакати на седмокласниците от село Градина и не скриха възторга си от таланта и положения труд.

    В съдебната зала децата получиха тениски, специално изработени за целите на Образователната програма с финансовата подкрепа на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

    С въпроси по съдържанието на изнесените в часа на класа лекции г-жа Атанаска Гаджева, административен секретар, преговори наученото за основните понятия в правото, за разделение на властите според Конституцията на Република България, за правата и отговорностите на гражданите и децата според законите на страната, за наркотиците като лесен начин да загубиш свободата си, за мерките за защита на правата на малолетните и непълнолетните като жертва на домашно насилие, за агресията в училище, за възпитателните мерки, налагани на деца при противообществени прояви. Жури в състав съдия Монева, съдия Здравчев и прокурор Запрянова следи за точността и изчерпателността на отговорите.

    София Монева, и. ф. административен ръководител – председател на Районен съд - Първомай, връчи на представител на ОУ „Христо Ботев“, село Градина, плакет за партньорски принос в Образователната програма през учебната 2018 / 2019 година, а на учениците – Конституция, брошури и удостоверение за участие, предоставени от Висшия съдебен съвет, както и пакет с изучавана в училище художествена литература и акварелни бои и четки за изявените художници. Всички лектори получиха грамота за участието си в Програмата.

    Г-жа Мария Кьосева връчи на съдия София Монева Поздравителен адрес от г-н Николай Митков - заместник-кмет на Община Първомай и председател на МКБППМН – по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста и съдебния служител.

    Проявата завърши с обща снимка на стълбището на съдебната палата, със споделено удоволствие от съвместната работа и изразена надежда, че сътрудничеството между Районен съд – Първомай, Центърът за обществена подкрепа, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и ОУ „Христо Ботев“, село Градина, няма да спре до тук.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ун
      Унуфри
      0 -5
      19:55, 17 апр 2019
      Няма ли кой да го запали тоя съд само мушеници вът... Виж коментара
    Последни новини