Служители на затворите излязоха на протест в редица градове на страната

Служители на затворите излязоха на протести в редица градове на страната с искане за увеличаване на възнагражденията и за допълнителни назначения.

Въпреки че по-късно през деня техни представители ще се срещнат с ръководството на Министерството на правосъдието, служители от Централния софийски затвор излязоха точно в 9 часа на символичен протест.

„От 13 години исканията ни са едни и същи“ каза Емил Велков, председател на синдикалното дружество в Централния софийски затвор.

„Изравняване на заплатите в сектор „Сигурност“, индексация на заплатите, съобразени с инфлацията в нашата държава, допълнително назначаване на хора в надзорния състав, в медицинския сектор и въобще в обслужващия персонал, тъй като 2015 г. бяха съкратени доста хора и се оказа, че без тях не можем да работим нормално. Водим разговори, обещават ни, но в крайна сметка нищо не се получава. Затова исканията ни толкова години са едни и същи“, каза Емил Велков.

Протестът на служителите от великотърновския следствен арест започна към 8 часа днес.

„Чашата преля затова, че за пореден път ни лъжат с индексирането на трудовите възнаграждения, които вървят с инфлацията в страната, лошите условия на труд, материалната база също е много зле. Има недостиг на кадри, обаче няма свободни щатни места“, каза един от протестиращите.

„При нас не е приятно да излизаме на протести, но вече ни се налага до краен предел“, добави друг.

„Нямаме условията къде да се храним, нямаме условията къде да почиваме, въобще много, много други работи, които не са направени за нашата работа. Може би задържаните са по-добре от нас“, каза трети техен колега.

Протестът във Велико Търновo

Надзирателите от затвора във Враца подкрепиха протеста, като около 8 часа се събраха пред сградата, за да изразят исканията си за увеличение на възнагражденията. Като ключов проблем те подчертаха недостига на надзиратели и настояха за назначаването на още хора на тази длъжност.


Свободните от наряд надзиратели от затвора в Бобов дол - около 40 души, две отделения, протестираха пред входа на комплекса, присъединявайки се към исканията на колегите си от страната, каза за БНР Георги Стоянов, зам.-председател на синдиката на надзирателите в Бобов дол.

През цялата седмица около 100 надзиратели в Бобов дол протестираха символично.

Протестиращите напомнят, че тяхното недоволство, исканията им, не са от сега, те са от години, но не се решават, отбеляза синдикалистът Георги Стоянов.
Надзиратели от затвора във Варна също излязоха на протест. Председателят на синдикалната организация на служителите в затворите Павел Арнаудов каза, че протестите продължават, но нищо не се променя. Някои негови колеги пътуват между 50 и 130 км, за да стигнат до работните си места, а транспортът е на собствени разноски. В последните 4-5 години има голямо текучество, каза Арнаудов.

 

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини