Притеснения в Молдова, в Москва заговорили за денацификацията ѝ

Кишинев е разтревожен от възможността конфликтът в Украйна да обхване и Молдова. Бившият посланик на Република Молдова (РМ) в Русия Анатол Църану каза пред в. "Независимая газета", че опасенията на молдовското ръководство и населението са били предизвикани от изявления в московския градски парламент за евентуална денацификация на Молдова. По думите на Църану до момента само 20 на сто от молдовците са настоявали за членство на страната в НАТО, но сега привържениците на алианса може да станат повече. Според Кишинев опасността ще нарасне, ако руските войски влязат от Одеска област в Приднестровието.

Бившият молдовски посланик в Русия Анатол Църану, който сега оглавява кишиневския Център за стратегически изследвания и политически консултации "Политикон", заяви пред нашия вестник: "Кишинев е убеден, че докато руските войски не са влезли в Одеса, докато не са се обединили с приднестровците, гражданите на РМ нямат основания за безпокойство."

"Но ако руските военни установят връзка с Приднестровието, това ще усложни ситуацията. При все че основната бюджетообразуваща структура на непризнатата република - корпорацията "Шериф", има икономически интереси в Украйна. Затова приднестровският бизнес няма интерес да се развиват военни действия в съседната Одеска област. Както и Кишинев. Но всичко може да се промени", посочи молдовският експерт.

Той обясни: "Тревожните очаквания се затвърдиха в Кишинев, след като депутат от Московската градска дума заяви, че е необходима денацификация на Молдова". "Подобни изказвания може да отблъснат от Москва не само Молдова, но и други постсъветски страни. И докато днес само 20 процента от молдовците искат страната да влезе в НАТО, след такива изказвания броят им ще нарасне", каза Църану. 

"Това подтиква Молдова да търси защита на Запад. И според Кишинев САЩ своевременно са създали специална група, наречена "Отборът на тигрите" (Tiger Team)", добави експертът. По думите му тази група "ще следи ситуацията в Молдова и ще информира ръководството на РМ при заплаха от страна на Русия".

Бившият командващ американските войски в Европа генерал Бен Ходжис успокои донякъде Кишинев. "Ако руснаците не стигнат до Одеса, едва ли ще се опитат да влязат в Молдова. Руснаците имат войници в Приднестровието, те не са много - 2000 или там някъде. Според мен те надали ще могат да ги използват, щом силите им не са успели да се придвижат към Одеса. Подозирам, че може да са планирали нещо подобно през първите дни, но днес това изглежда малко вероятно", каза Бен Ходжис.

Междувременно Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) заяви, че е недопустимо страната да бъде въвлечена в конфликта около Украйна. В документ, публикуван в понеделник на сайта на ПСРМ, социалистите осъдиха "провокационното изявление на Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, с призив Молдова да отвори "втори фронт" на военни действия в Приднестровието, за да отвлече Русия от Украйна". ПСРМ характеризира това изявление като "опит да бъде въвлечена неутрална приятелска Молдова във военното геополитическо противопоставяне между две близки страни - Русия и Украйна". Социалистическата партия посочи в прессъобщение, че "последователно се обявява за неутралитет на Молдова и запазване на приятелските отношения както с Руската федерация, така и с Украйна". 

Мнението в съседна Румъния пък е, че Русия ще се опита да засили политическото си влияние в Кишинев. Това заяви румънският експерт по сигурността Клаудиу Дегедер в ефира на телевизия TVR Moldova. 

"Москва, независимо от сегашното й ниво на влияние в Кишинев, ще се опита да го засили в коя да е посока и на всяка цена, тъй като от военно гледище украинската кампания е стигнала своя предел. Русия най-вероятно ще се върне към механизма за покупка на влияние и това ще засегне най-напред политическия живот в Кишинев", каза румънският аналитик.

Същевременно френското радио "Франс ентер" разказа за молдовски доброволци, воюващи на страната на Украйна. Френските журналисти взеха интервю от човек измежду тях, препечатано от молдовски медии. Доброволецът споделя, че преди е служил в батальон "Фулджер" от въоръжените сили на Молдова. Той твърди, че е заминал за Украйна с осъзнато намерение да воюва в група свои сънародници. 

"Решихме да формираме група, за да заминем и подкрепим украинците и да се бием заедно с тях, за да не ни докопат руските сили в Молдова. Виждате Приднестровието, където има много техника - танкове, бронирани коли и т. н., каквито няма в Молдова - плюс руската армия. С други думи, приднестровската армия е много по-добре екипирана и по-мощна от молдовската", обясни молдовският военен.

Той каза още, че молдовците са част от Международния легион, който се сражава в Украйна.

Миналата седмица край сградата на руското посолство в Кишинев се състоя протест на граждани по повод конфликта в Украйна. В тази връзка във външното министерство на Русия бе извикан посланикът на република Молдова в Москва. Председателят на молдовския парламент Игор Гросу отбеляза, че правото на протест се упражнява свободно в страната. Но подчерта, че властите в Кишинев проявяват бдителност и полагат усилия да не предизвикват протести, за да не дестабилизират бездруго напрегнатата ситуация. 

Ще отбележим, че в Молдова част от населението подкрепя Украйна и Запада, а друга част - Русия. Нещата стоят, както винаги е било. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини