Въздушни удари по Николаев и Днепропетровск, Ирпин сринат наполовина

Сутринта на 29 март руснаците отново удариха Николаев. Според Държавната служба за извънредни ситуации в резултат на обстрел и поразяване на девететажна офис сграда "е разрушена централната част на сградата от 9-ти до 1-ви етаж, без последващ пожар".

Сградата е на областната военна администрация, става ясно от пост на нейния шеф Виталий Ким в Телеграм. 

"Вижте, по хора, по жертви: ние ходим под Бога, мнозинството излязоха, спасени са по чудо (от 50 до 100 души). Сега под развалините са осем цивилни, които се надяваме да извадим. Търсим. Търсим и трима войници. Досега минимални загуби", каза той.

Той счита, че това е знак, че руснаците са се отказали да превземат Николаев, "защото според класиката, ако ще превземаш нещо, ти трябва контролна точка за региона, където са свързани всички комуникации, мрежи, комуникации. Разбраха, че ще вземат Николаев на x**, и решиха да изпратят поздрав на всички ни. Благодаря ви, изводите са направени, ще отговорим съответно", добави Ким.

В Николаев бе обявена въздушна тревога, хората се призовав да отидат и да останат в убежищата.

"Вражески самолети излетяха от Крим към Николаев. Броят им е неизвестен. Ще работят на много ниски височини. Всички в укрития!" - се казва в съобщението на военната администрация..

Битката за Киев и обсадата на Мариупол

Британското военно министерство сподели нов доклад за ситуацията на фронта в Украйна. Според него въоръжените сили на Украйна провеждат локални контраатаки северозападно от Киев и задържат центъра на Мариупол.

Ситуацията в Мариупол е сложна. Войските на Путин продължават да напредват, придружавайки действията си с непрекъснат интензивен обстрел. Въпреки това, украинските сили все още контролират центъра на града.

На други места окупаторите удържат позициите си и се опитват да се прегрупират, за да възстановят частично силите си.

В близост до Киев украинците контраатакуват по линията Ирпен, Буча, Гостомел. Заплахата за столицата обаче остава заради ударния потенциал на противника.

Половин Ирпин е разрушен, руският обстрел продължава

Това обяви кмет на Ирпин Александър Маркушин .

"Бих искал да помоля всички още да не се връщат. Все още е опасно в града. Чува се обстрел, обстрелват се дори и с "Град". Днес е невъзможно да се върнете", подчерта Маркушин. Той допълни, че и в момента има евакуация на хора от Ирпен.

Маркушин добави, че сега има и задачата да бъдат погребани загиналите граждани. 

По думите му около 50% от града е разрушен. Унищожена е критична инфраструктура. Кметът каза, че в Ирпин са останали около 3,5-4 хиляди души, предимно хора, които живеят в частни сгради и "наистина не искат да си тръгват".

Удари по Днепропетровск

Днес руските сили извършиха няколко ракетни удара по Днепропетровска област, съобщи в Телеграм шефът на областната военна администрация Валентин Резниченко. В квартал Новомосковски ракета удари територията на ферма - оборудването е повредено, един човек е ранен. Ударен е виадукт в Павлоград. Движението по пътищата е спряно. Ракетен удар има и територията на Никополска област. Няма убити.

Вчера Русия използва забранени касетъчни боеприпаси при обстрела на населено място в района на Кривой Рог в Днепропетровска област.

Луганска област под обстрел

Ръководителят на областната военна администрация в Луганск Сергей Гайдай каза, че руснаците в Луганска област натрупват сили, за да направят пробив и да достигнат географските граници на Луганска област. Това заяви той в ефира на информационния телемаратон.

"Непрекъснат обстрел по цялата територия на Луганска област, която е под контрола на Украйна. Противникът непрекъснато обстрелва всички градове и се концентрира и ясно се опитва да направи пробив в Рубежне и Попасна. Лисичанск, Северодонецк, всички населени места на Планинската общност, Попасная, Кременная са обстрелвани", отбеляза Гайдай. Според него руснаците трупат сили.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини