Колко лоялни към Украйна са западните й "приятели"

Не всички западни "приятели" на Украйна са еднакво лоялни към нея в борбата ѝ срещу руската агресия, стана ясно на срещите на върха на ЕС, НАТО и Г-7 в Брюксел тази седмица. Затова изданието "Политико" представи интересна графика, която показва къде по оста "лоялност или противопоставяне на Русия" се нареждат 35-те държави, участвали в срещите.

I. Фронтови държави

България

Няма да поднови договора си с "Газпром", който изтича по-късно през 2022 г. Уволни министъра на отбраната Стефан Янев през февруари заради насърчаване на преданост към Кремъл. Въпреки това Русия остава дълбоко замесена в политиката и икономиката на страната, включително чрез проруския президент Румен Радев и прокремълски партии, както и чрез мащабни инвестиции и пране на пари. Премиерът Кирил Петков отхвърли предоставянето на военна помощ на Украйна.

Чехия

Изгонени 18 руски дипломати за шпионаж през 2021 г. Чешките разузнавателни служби са сред най-скептичните към Москва. Президентът Милош Земан е прокремълски аутсайдер в чешката политика. Икономически Русия е по-голям търговски партньор на Чехия в сравнение със САЩ.

Естония

Политическата класа е силно критична към Москва. В продължение на почти две десетилетия Естония се бори да се отдели от исторически създадените газови връзки с Русия и от руската собственост на частни корпорации в Естония. Дори преди санкциите от 2022 г. Русия вече не беше сред 10-те най-големи търговски партньори на Естония.

Финландия

Страната е неутрална от 40-те години на ХХ век, за да предотврати съветското поглъщане, и води три войни срещу Москва през миналия век. През 2022 г. за първи път повече от 50% от финландците вече подкрепят присъединяването към НАТО. Финландия се присъедини към ЕС след разпадането на Съветския съюз.

Унгария

Премиерът Виктор Орбан отдавна поддържа отношения с Москва, а висши държавни служители са получавали награди от Кремъл. Страната прилага санкциите на ЕС, но няма да подкрепи руското енергийно ембарго. Унгария разчита на руски изпълнители за разширяване и поддържане на ядрените си централи. Закупува и произвежда руската ваксина срещу Covid-19 - Спутник.

Латвия

Латвия има голямо руско малцинство – една трета от домакинствата говорят руски у дома, а Латвия зависи от Русия за около 90% от своя газ. Русия е третият по големина експортен пазар на Латвия и двете страни имат обща граница. Но Латвия е член на НАТО и изпраща оръжие в Украйна.

Литва

Политиците във Вилнюс гласно и настойчиво критикуват публично Москва, въпреки че Литва остава сред страните от ЕС, които са най-зависими от руския нефт и газ. Правителството активно работи за прекъсване на тази зависимост чрез нови терминали за втечнен природен газ и тръбопровод с Полша. Литовската държавна газова компания Ignitis заяви, че не е закупила никакви количества газ от руския "Газпром" през януари.

Норвегия

Норвегия е вторият по големина доставчик на изкопаеми горива за ЕС след Русия, което я поставя в пряка конкуренция с Москва. Двете страни споделят обща граница, която Норвегия обеща да защитава по-добре. Норвегия бе една от малкото европейски държави, които изпълниха целта на НАТО за отделяне на 2% от БВП за отбрана и изпрати значителни обеми оръжие в Украйна.

Полша

Изстрадала десетилетия съветска окупация, подхранвана от три десетилетия силен икономически растеж и с едни от най-високите разходи за отбрана в Европа, Полша предвожда антимосковската политика на ЕС и се надява да изхвърли Русия от доставките на петрол и газ в съюза. Като твърд привърженик на изкопаемите горива единствената червена линия на Варшава е въглищното ембарго. Полша вече е попълнила резервите си, подготвяйки се да изключи руския газ от мрежата си, когато договорът ѝ с "Газпром" изтече по-късно през 2022 г. В Полша живеят близо 3 милиона украински бежанци, а страната е и основната точка за доставка на оръжие за Украйна.

Румъния

Изпълнява целта на НАТО да отделя 2% от БВП за отбрана и е обект на руски заплахи заради сътрудничеството си с армията на САЩ. Статутът на Молдова (и на проруския сепаратистки регион Приднестровието) - бивша територия на Румъния през 19-и век, е постоянен източник на напрежение. Румъния има относително малка търговия с Русия.

Словакия

Словакия настоява Украйна бързо да стане член на ЕС, но изпрати смесени послания по отношение на санкциите срещу Русия. Страната е силно зависима от Москва, особено за петрола и ядреното гориво. Цялостните търговски отношения обаче намаляха приблизително наполовина през последното десетилетие.

Швеция

Швеция, която е извън НАТО, увеличи разходите си за отбрана и образова гражданите си за перспективата за война и за дезинформацията на Кремъл след руските нахлувания във въздушното ѝ пространство над Балтийско море. Швеция не разчита на руската енергия.

II. Силни играчи

Канада

Само 0.11% от износа на Канада отива за Русия, а торовете са единственият значителен руски внос за страната. Канада поведе инициативата за изваждане на Русия от системата за плащания SWIFT.

Франция

Не е поела ангажимент по отношение на руското енергийно ембарго. Президентът Еманюел Макрон се позиционира като посредник на мира в началото на руската инвазия в Украйна, а преди това се опита да отвори вратата за ново присъединяване на Русия към Г-8. Във френски компании работят над 100 000 руснаци. Франция изпрати оръжие в Украйна, но отказа да оповести публично суми или подробности.

Германия

След падането на Берлинската стена Германия оформи отношенията си с Русия на база на икономическите връзки, разчитайки на Москва за 55% от своя газ, което доведе до силна подкрепа за газопровода "Северен поток 2" (до замразяването на проекта през февруари). Германия не желае да сложи край на стратегическата си зависимост от Русия. Канцлерът Олаф Шолц отхвърли ембаргото на ЕС за петрол и газ, твърдейки, че това ще доведе до рецесия в целия ЕС. Германия отмени историческата забрана за трансфер на оръжие в помощ на Украйна.

Япония

Войната в Украйна предизвика промяна в 75-годишната политика на Япония и тя вече доставя несмъртоносно военно оборудване на Киев чрез армията на САЩ. Токио има спор за суверенитета с Русия по отношение на Курилските острови, които Москва окупира. Не е основен търговски партньор с Русия, но участва в два проекта за втечнен природен газ.

Италия

Сред големите европейски страни Италия е най-зависима от вноса на енергия, като получава около 40% от своя газ от Русия. Двете страни имат тесни търговски връзки. Италия действа мудно по отношение на санкциите на ЕС срещу Русия, но наскоро се обърна срещу Москва и конфискува някои яхти и вили, собственост на олигарси. Третата по големина партия в страната - крайнодясната Lega Nord, подписа пакт за сътрудничество с партията "Единна Русия" на Владимир Путин през 2017 г.

Турция

Турция поддържа тесни отношения с Москва по отношение на енергетиката, но в същото време се опитва да намали зависимостта си. Въпреки че е член на НАТО, Турция не се присъедини към западните санкции срещу Русия, което позволява на суперяхтите на руските олигарси да акостират в турските пристанища. Турция остава водещата туристическа дестинация за Русия, но в същото време страната изпрати в помощ на Украйна военните дронове "Байрактар 2".

Великобритания

Въпреки че Лондон е средище на руските олигарси, Обединеното кралство и Москва имат много студени отношения след руската окупация на Крим през 2014 г. Отношенията достигнаха много ниска точка, когато руски агенти отровиха Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания през 2018 г. Това накара "Даунинг стрийт" да изгони 23 руски дипломати. Русия доставя само 4% от британския газ. От самото начало Обединеното кралство е силен привърженик на санкциите срещу Русия и достави значителни количества оръжие в Украйна.

САЩ

Администрацията на Байдън месеци наред споделяше разузнавателна информация и предупреждаваше за плановете за нахлуване на президента Путин в Украйна. В същото време страната координира санкциите и военната помощ, която би унищожила способността на Русия да се бори и да побеждава в Украйна. САЩ забраниха вноса на руски нефт и газ.

III. Държави в периферията на конфликта

Австрия

Държава в неутралитет от 1955 г. насам и ангажимент да стои извън НАТО като цена за запазване на независимостта от съветския блок. Австрия има дългогодишни дипломатически, енергийни и финансови връзки с Москва, включително като първата демократична страна, сключила сделка за природен газ (1968 г.), а OMV е партньор по газопровода "Северен поток 2". Получава 80% от газа си от Русия.

Белгия

Диамантената индустрия в Антверпен, която доминира на световния пазар, е силно зависима от Русия за доставките на необработени диаманти. Белгия директно внася малко руски газ, но е силно интегрирана в северозападния регионален пазар на Европа с други страни като Германия. Белгия се гордее с това, че е в центъра на дебатите в ЕС, включително пакетите от санкции на Русия.

Хърватия

И Хърватия, и Русия са славянски страни, като Хърватия е основна дестинация за руските туристи. Отношенията между Загреб и Москва са колебливи. Хърватия построи нов терминал за втечнен природен газ, за да намали зависимостта си от руския газ.

Кипър

Офшорно банково убежище. Малкият Кипър е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия (въпреки че истинските източници на тези средства са неясни). Кипър също е най-големият получател на руски "инвестиции".

Дания

Положи дългогодишни усилия да забави одобрението на газопровода "Северен поток 2", но все още е основен вносител на руски газ. След като направи големи инвестиции, Дания сега добива близо половината от енергията си от вятърна енергия, което постоянно намалява зависимостта ѝ от Русия. Дания изпрати значителни количества противотанкови ракети в Украйна.

Гърция

Някога възприемана като проруска, Атина рязко се пренасочи към Брюксел и Вашингтон през 2018 г. след руската намеса в сближаването ѝ със Северна Македония. Гръцки дипломати бяха ужасени от бомбардировките над Мариупол, където има значително гръцко население. Търговията между Русия и Гърция е минимална.

Ирландия

Неутрална Ирландия не е член на НАТО, но въпреки това се ангажира да подкрепя "най-силните възможни и най-всеобхватни" санкции срещу Русия, като продължава да настоява за пълно енергийно ембарго въпреки съпротивата в някои европейски столици. Изключи изпращането на оръжие в Украйна.

Люксембург

Няколко бивши министри и посланици заеха постове в бордовете на руски компании (макар че впоследствие подадоха оставка), а много руски олигарси са действителни собственици на регистрирани в Люксембург компании. Люксембург обаче подкрепя санкциите на ЕС.

Малта

Малта няма руски енергийни договори. По-рано този месец страната спря да разрешава на руснаци да участват в спорната ѝ програма за продажба на паспорти, която изложи островната държава на хроничен риск от пране на пари и организирана престъпност в ЕС.

Нидерландия

Холандия не желае петролно ембарго поради силната си зависимост от руския петрол, който съставлява около две трети от общата ѝ търговия с Москва. Това означава, че настоящите санкции на практика заобикалят огромната част от холандската търговия с Русия. Холандия е силно зависима и от руския природен газ, защото около 12% от ползвания в Холандия газ идва от Русия.

Португалия

Португалия се позиционира като естествена дестинация за втечния природен газ от САЩ в Европа и не зависи от руската енергия. Лисабон промени законодателството си за гражданството, което позволи на руския олигарх Роман Абрамович да получи португалски паспорт, въпреки че няма връзки със страната.

Сърбия

Най-прокремълското правителство в Европа, което се опитва да балансира исканията от Москва и Брюксел. Сърбия разкритикува нахлуването на Русия в Украйна, но няма да се присъедини към санкциите срещу Москва. Основната газова компания в страната е руска собственост и около 85% от нейния газ идва от Русия, включително чрез договор с "Газпром" от 2021 г.

Словения

Русия осигурява по-голямата част от природния газ в Словения, макар че това представлява под 10% от общото потребление на енергия в страната. Словения подкрепя по-строги санкции, а премиерът Янез Янша пътува до Киев по време на войната, за да покаже солидарност с украинците.

Испания

Ръководи усилията за забрана на руските кораби във водите на ЕС. Испания не зависи от руската енергия и се обиди дълбоко от опита на руския външен министър Сергей Лавров да унижи висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел, испанец, през 2021 г.

Швейцария

По-голямата част от руските суровини се търгуват в Швейцария, което означава, че огромна част от руските държавни приходи е свързана с финансови транзакции, извършвани от швейцарците. Според "Трансперънси Интернешънъл" руски активи на стойност 213 млрд. долара се държат в швейцарски банки. Неутралната и потайна държава предприе закъснели ограничения срещу олигарсите, след като неочаквано се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва. Швейцарските медии са пълни с истории за предполагаемата любовница и деца на Путин, живеещи в Швейцария.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини