Чернигов под руска обсада без ток, вода, отопление и комуникации

Населението на украинския град Чернигов е без водоснабдяване, топлоснабдяване и електроснабдяване заради разрушения в резултат от военните действия в рамките на украинския конфликт, предаде ДПА, като се позова на публикация в "Телеграм" на началника на регионалната администрация Вячеслав Чаус.

Руските сили продължават обсадата на северния украински град, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

По информация на регионалната администрация от днес газоснабдяването все още не е напълно прекъснато. Градската инфраструктура е била разрушена от "непрекъснатите сражения", но в момента текат усилия за отстраняване на щетите, написа Чаус в "Телеграм".

Руски войски от известно време държат намиращия се в Северна Украйна град под обсада. Чернигов е разположен на ключова пътна артерия, която свързва районите, граничещи с Русия и Беларус, с Киев.

Кметът Владислав Атроженко каза вчера, че градът е "напълно опустошен" от руските войски. По негови думи над 200 цивилни са убити през последните седмици и повече от половината от 285-те хиляди души, обитавали града до началото на войната, са го напуснали. Тази информация не е потвърдена от независим източник, отбелязва ДПА.

Секретарят на Черниговския градски съвет Александър Ломако в ефира на телемаратона UAРазом заяви, че хуманитарната криза в Чернигов се влошава".

"Градът остана откъснат от комуникация с Киев. Това е единствената комуникация, която съществуваше напоследък, преди врагът да разруши пътния мост... Ситуацията в града е тежкаа: от около две седмици, а може и повече, няма ток, парно, топла, студена вода. На места има газ, на места има комуникация. Чернигов вече трета седмица живее в такива условия. През последните три дни ситуацията се влоши поради факта, че няма начин да се доставят хуманитарни и други стоки до града", каза Ломако.

Според него градът живее благодарение на резервите, които са били съсредоточени през първите седмици на войната.

"Нашите регионални власти работят по въпроса. Черниговска област винаги е била страната на партизанската слава, така че мисля, че ще успеем да намерим начини. Но досега това не се е случило", коментира Ломако.

По думите му сега ВиК доставя вода на хората в микрорайони, а доброволците носят на плещите си такава важна задача като доставката на храна за гражданите.

"И тези 120 000 жители на Чернигов, които останаха в града, вече са свикнали с такъв живот и се държат", каза секретарят на градския съвет.

Той добави още, че противникът не спира въздушните удари, обстрела на града и поразява предимно цивилни цели, разрушавайки инфраструктурата и довеждайки града до още по-лоша хуманитарна ситуация.

Коментари в сайта

Последни новини