През миналата година сме събрали едва 25,61 т отпадък за рециклиране

6298, 92 т битов отпадък е извозен от община Първомай до сметището в Асеновград през 2021 г. Това е посочено в отчета на общинска администрация, който ще бъде разгледан от общинските съветници и гласуван на предстоящата редовна сесия на 30 март. Отчетът е внесен за разглеждане от ресорния зам.-кмет Хамди Мустафа.

От контейнерите за рециклируеми отпадъци (жълти и зелени) до сепариращата инсталация са извозени общо 53,5 т отпадъци. От тях по-малко от 50 % се използват за рециклиране -25,61 т. Останалата част от отпадъка е или такъв, който неправилно е събран, или от  замърсени опаковки. В контейнерите често попадат пластмаси от битова химия, които се водят опасен отпадък  (веро, перилни препарати, белина, киселина и др.), замърсени с хранителни продукти кофички и кутии, които не могат да бъдат рециклирани (от мляко, от пица и др.) или друг битов отпадък, на който мястото му не е там.

Тревожен е фактът, че през 2021 година до сепариращата инсталация са извозени по-малко опаковки от предходната с около 21,5 тона. 

От жълтите контейнери са отделени едва 5,417 т хартия и 2,913 т пластмаса. От зелените контейнери е събрано 14,28 т стъкло. Останалите 29,99 т са почистени от фирмата и извозването им до Асеновградското сметище е допълнително заплатено от от хазната на общината, т.е. от нашите данъци.

Събирането на отпадъци за рециклиране е отговорност на всички граждани, а по Закона за управление на отпадъци е и тяхно задължение. Колкото по-малко битов отпадък се извозва до сметището в Асеновград – толкова по-малко средства за такси ще отделя общината – това са нашите пари. Разделното събиране на отпадъци би спомогнало за осъществяването и на други стратегически цели в управлението им: намаляване на вредното въздействие на отпадъците; гарантиране на чиста и безопасна околна среда; превръщане на обществеността в ключов фактор при прилагане йерархията на управление на отпадъците.

В община Първомай остават 50 точки за разделно събиране на отпадъци с 90 контейнера.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини