Изложба на Лозка Борисова постави началото на "Междуселски културен обмен"

    Лозка Борисова и нейните творби от употребен текстил поставиха началото на „Междуселски културен обмен“ между селата Брягово и Гранит.

    Лозка Борисова е самоук майстор, който използва десените на рециклиран текстил в пана, чанти, кукли и какво ли още не. Така дошлите в галерията нейни приятели и приятелите на изкуството видяха как тя е уловила гледката от своя прозорец. Как е втъкала парчета дънков плат в дамски чанти. Особен интерес предизвикаха поставките за зареждане на телефони. Имаше парцалени кукли, които ни връщат в детството и чаршафи, прекроени в ризи, шалове, кърпи за глава. Затова и посланието на изложбата е: „С любов към природата: да се замислим, че майката Земя е живо същество и нашето консуматорство е взело вече застрашителни размери.“

     Събитието се състоя в Галерия „Гранит“, намираща се в НЧ „Христо Ботев – 1926“ – село Гранит. Идеята за междуселския културен обмен е творците избрали да живеят на село да се представят и запознаят помежду си. В последно време някои селата се оживиха с нови и различни хора. Много от тях рисуват, пишат, занимават се с музика или приложни изкуства. Тяхното вдъхновение е селото, природата и света наоколо.

    Изложбата беше открита от художника Таньо Павлов: „Това не са просто едни занаятчийски и приложни произведения, те носят свой творчески елемент. Лозка Борисова е успяла в тях да предаде своята обич към автентичното, към селското, към фолклора и всичко това го е съчетала с любовта към природата.“

    Той благодари на всички, които са помогнали за осъществяване на идеята за междуселски обмен. Тоню Цонев пък добави, че 26 март ще е рождената дата сдружение, на което първото следващо събитие ще е неговата изложба в село Брягово.

    Кметът на село Брягово Мария Стоянова добави, че рециклирането е нейна лична кауза, затова е щастлива от обединението на Лозка и Таньо, което съчетава изкуство и рециклиране.

    Междуселският обмен се фокусира върху творчеството на Лозка Борисова, но се превърна в приятна творческа среща, на която се родиха идеи за обединение на творците от Гранит, Градина и Брягово – Гра Гра Бря, за творческа изява съчетаваща изобразителното изкуство с театър и музика, за Нощ на селските галерии и пленери в населените места. Някои от предложенията бяха с намигване, а други със сериозен творчески потенциал.

    Фон на откриващата се изложба стана джем сешън, в който се включиха трио „Месечинка“ – Първомай, Ники Андреева, дуото „Летящите номади“ и Таньо Павлов.

    Организатори на изложбата са НЧ „Христо Ботев -1926“- с. Гранит, НЧ „Развитие“ – с. Брягово и Сдружение МАГНА СИЛВА.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини