Унгария отказа на Украйна доставки на оръжие през територията ѝ

Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли емоционалната молба на украинския президент Володимир Зеленски за снабдяване на Украйна с оръжия и подкрепа на санкциите срещу руския енергиен сектор, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Във видео, разпространено днес в социалните мрежи, Орбан казва, че исканията на Зеленски "противоречат на интересите на Унгария" и обяснява, че налагането на санкции на руския енергиен сектор ще доведе до „забавяне на унгарската икономика, а след това и до бързото й спиране.“

Външният министър на Унгария Петер Сиярто написа:

"Вчера на срещата на върха на премиерите на Европейския съюз Володимир Зеленски повтори двете добре известни искания на украинците: да допуснем доставки на оръжия през наша територия, а едновременно с това да спрем закупуването на природен газ и петрол от Русия.

Разбираме, че Украйна и украинския народ са най-важни за президента на Украйна. От друга страна безопасността на Унгария и унгарския народ е най-важна за нас.

Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че Унгария ще остане извън войната, затова повече няма да допускаме доставки на оръжия през страната ни. Тези пратки биха означавали военна цел да бъде унищожена и ние не сме готови да рискуваме живота и безопасността на унгарските хора.

Същевременно ще предотвратим и унгарците да платят цената на войната. Спирането на транспорта на природен газ и петрол от Русия би направило невъзможно доставката на енергия у нас, едновременно с това би довело до драстично повишаване на разходите за напояване. Затова продължаваме да подкрепяме удължаването на санкциите за енергийните превози.

Трябва да стоим далеч от тази война!"

Така Унгария отговори на вчерашната реч на Зеленски пред европейските лидери, в която украинският лидер в един момент се обърна директно към Орбан, смятан за най-близкия приятел на Владимир Путин в Европейския съюз. "Чуй ме, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол?“, попита Зеленски и продължи: „Трябва да вземеш решение на коя страна си.“

Унгария е единствената страна от ЕС, граничеща с Украйна, която не пожела да снабдява Киев с оръжия и отказа през територията ѝ да се транспортира оръжие за Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини