Кметът на Брягово експериментира и успя в разделното събиране на ПВЦ бутилки

    Кметът на първомайското село Брягово Мария Стоянова самa организира, въведе и осъществява събиране на отпадъци от пластмаса в селото.

    Село Брягово е населено място с функции на летовище. Там през летните почивни дни пристигат „гражданите“ с торбите от големите вериги – тарелки, кутии, бутилки и разбира се никой след това не си ги прибира, за да ги изхвърли в съда, за който плаща данъци, а остават в селото. Кметицата анализира проблема и установява, че голяма част от този отпадък може да бъде рециклиран.

    Затова възниква идеята да започне събиране на най-обемния отпадък – бутилките от ПВЦ.

    "От фирмите с безплатни контейнери за рециклиране отказаха да позиционират такива в селото, поради ред причини, разказва Стоянова - Оказа се, че трябва да се справяме с проблема сами. Затова реших, че ще създам условия за събирането им, а след това да се предават на вторични суровини за рециклиране."

    Общината дава материали, намират се доброволци и първите два мрежести контейнера заемат местата си на гробищата на селото преди Черешова задушница. Стоян Бойлов им дава огромни чували, в които се събират изхвърлените бутилки. Чувалите се съхраняват в задния двор на кметството. Същевременно е направено проучване и се оказва, че най-близкото подходящо място, на което могат да бъдат предадени е Чирпан, а след рекапитулация кметството е на макар и минимална печалба.

    В края на лятото „експериментът“ продължава с поставянето на още 5 контейнера в селото – в близост до хранителните магазини, на центъра и в един от по-отдалечените квартали. Предстои мрежата да бъде разширена за удобство на всички.

    Ефектът е 3 в 1:

    1. Разтоварване на контейнерите за битов отпадък;

    2. Опазване на природата чрез рециклиране;

    3. Финансова рентабилност.

    Хората бързо схващат идеята и стават съпричастни. До толкова, че дори тези, които не могат сами да занесат пластмасовите бутилки до контейнерите, намират начин да се свържат с кметицата и тя да мине и да ги прибере.

    Идеята за разделно събиране на отпадъци и рециклирането им се е превърнала в кауза в живота на Мария Стоянова. Тя се стреми всичко около нея да бъде използвано колкото е възможно по-дълго. Преди години купува почти неизползваема къща в селото, която днес е превърната в прекрасен дом – старата врата е маса, старите прозорци - витрини на шкаф. От самото начало в двора ѝ има компостер.

    Да накара местните да използват компостиращи системи ще бъде следващата ѝ стъпка в посока „управление на отпадъците“.  Всяка година в селото хората изхвърлят огромно количество зелена маса. Една част от нея попада в контейнерите за битов отпадък, а друга – в реката, а това не е редно.

    „Експериментът е успешен!“, твърди Мария Стоянова и призовава всички да бъдат модерни и да рециклират.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини