Филм на златаровци е с първа и специална награди от конкурса "Будител"

Учениците от XII клас на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“  Джулиана Иванова, Деница Рашкова, Иван Иванов, Здравко Христов и Атанас Бозов спечелиха първо място на Националния конкурс за историческа памет “Будител”с филма си „Лудостта – начин да бъдеш свободен“.

Ръководител и консултант на ученическия екип е учителката им Мария Сарова. Филмът е посветен на Априлското въстание и е една от 250-те творби участвали в V-то издание на конкурса, организиран от РУО – Варна и Първа езикова гимназия Варна.

Освен първа награда в направление „Видео“, първомайските ученици получиха и специалната награда на известния бизнесмен, меценат и филнатроп Милен Врабевски и неговата фондация „Българска памет“.

Много сме щастливи и развълнувани, сподели Мария Сарова. За нас първата награда е огромно постижение, но специалната награда на Милен Врабевски е потвърждение, че трудът ни заслужава висока оценка.

15-минутното видео е заснето по статията на Ваня Донева „Легендата за април 1876“, но в него са ползвани откъси „Под игото“, статиите на Джанюариъс Макгахан за въстанието, кадри от филма „Записки по българските въстания“, много снимков материал и картини. Озвучен е от учениците. Материалите са подбирани и подреждани в сценарий с помощта на учителките, монтирането е дело на учениците. Прави впечатление използваните  модерни методи за представяне на информацията.

Целта на конкурса е да бъде провокирано мисленето на младите хора към творчество, възпитание в патриотизъм, уважение и любов към българската история.

По думите на Румяна Лазарова – експерт по обществени науки в РУО Варна и член на журито, първото място е било единодушно отредено за златаровци защото: „Просто филмът е много хубав!“. След краткия краткия коментар допълни, че всички са били впечатление от съдържанието и изпълнението му.

На 19 ноември във Варна ще се проведе научна конференция с участието на литературния историк акад. Кирил Топалов. На форума ще бъдат представени най-добрите творби от конкурса, а сред тях ще е и „Лудостта – начин да бъдеш свободен“.

За първото си място екипът получава грамота и парична награда от 100 лв.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини