Даниела Русева организира събитието "СъБитие" в Брягово

В първомайското село Брягово днес започва първият художествен пленер с името СъБитие, което се организира от пловдивската художничка Даниела Русева, разказва Екатерина Костова от БНР. 

В двора на нейния дом Даниела Русева кани шестима свои колеги от страната, с които заедно ще рисуват в продължение на 6 дни, вдъхновени от природата и живота на село. 

Това са Илиана Манукова, Цветелина Максимова, Кирил Иванов, Слав Кривошиев, Стефан Петков и Румен Димитров. Даниела Русева е седмият творец. Тя осигурява на частни начала платна и предоставя материалите от двора й, за да провкира въображението на художниците, и допуска, че някои от тях могат да излязат от обичайната форма на картината.

Старобългарският смисъл на думата СБИТIЕ е "сбъднало се е", казва Русева. А сбъднатите творби от първия пленер ще могат да се видят в деня на „отворените врати“ на 22 август. 

Идеята е СъБитие да се превърне в традиция. А мечтата на неговата създателка - да възроди със съмишленици - Брягово и да го превърне в културно средище.

За избора на дом далече от града, за вдъхновението от историята и архитектурата, както и за бреговете в живота и в изкуството може да чуете интервюто с Даниела Русева в звуковия файл.

Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини