Бряговци си припомниха своите будители

Изображение 1 от 4

    Жители на село Брягово се събраха на 1 ноември, за да почетат българските будители и будителите на селото.

    О.з.подполковник Димо Николов припомни имената на най-известните водачи на културно-просветното ни развитие, а заедно с присъстващите бяха споменати имената на жителите на селото, допринесли за духовното му развитие.

    Димо Кеменджиев – учител и създател на местното читалище „Развитие“; Димо Топчиев друг от основателите на читалището и основател на Земеделската задруга. Отец Иван от Леново – учител в килийното училище, отец Спас – най-дълго служилият свещеник в местната църква и духовен водач на селото. Учителите Динко Кузмов и Кузман Кузмов. Медицинската сестра Мария Кузмова;  Динко Зографина – създател на местна школа; кмета Илия Желязков- един от организаторите на строежа на мостовете и други  отдали част от живота си за добруването на селото; Атанас Кръстев – възстановил църквата „Св. Атанасий“.

    Проучванията на о.з.Димо Николов вече са събрани в книга, която предстои да бъде издадена.

    Към събралите се жители се обърна и избраната за кмет Мария Стоянова. Тя ги поздрави за празника и им благодари като на съвременни будители, които продължават да пазят обичаите, занаятите и рецептите за местните гозби.

    Срещата на бряговци завърши с призив да бъде създаден инициативен комитет за построяване на паметник, на който да бъдат изписани имената на местните храбреци, загинали в различните войни в защита на България.

    Организатор на срещата беше НЧ "Развитие". От името на организатора председателят Лозка Борисова връчи на о.з. Димо Николов грамота за участие и сувенир. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини