Предложен е план за приобщаване на ромите в община Първомай

Община Първомай е публикувала на сайта си План в изпълнение на областната Стратегия за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация.

Планът е любопитен с предложените в него анализи както на етническия състав на жителите в общината, така и на образованието, здравеопазването, трудовата заетост и др. показатели за живота им в рамките на общината.

По данни на последното преброяване от 2011 г., населението на община Първомай е 27 945 души, от тях 1526 се самоопределят като роми. Това е 5,46% от населението на общината. В сравнение с област Пловдив, където като роми се самоопределят 4,9 % от населението, тук ромското население е повече. В същото време се отчита, че продължава тенденцията част от ромите да се самоопределят като българи, турци или др. Т.е. предполага се, че ромското население е много повече от тези 5,46%. Поради тази причина не е възможно да се посочи официално точният брой на ромското население. Даден е и пример за село Искра, където над 90% от ромите се самоопределят като турски етнос.

Възрастовата структура на ромите при последното преброяване сочи ниска продължителност на живота. Най-много са преброените роми в диапазона от 0 до 29 години. В тази група попадат семейства в неравностойно положение, чиито деца рискуват да повторят модела на социална изолация на своите родители. За да се  разбие затворения цикъл е необходима комплексна интервенция, насочена срещи бедността, която да подпомогне семействата, да осигурят шансове за социално включване и развитие на своите деца. Това налага и създаването на план за приобщаването на ромите. Сред посочените мерки са:

  • Допълнителна професионална квалификация за младежите, отпаднали от училище или с основно или по-ниско образование;
  • Подкрепа на родителя в случаите на трайна безработица чрез допълнителна професионална квалификация и включване в програми за заетост, при липса на други възможности за заетост;
  • Изграждане на родителски капацитет и увереност;
  • Включване на децата от ранна възраст в детска градина с цел социализация и овладяване на български език;
  • Мотивация на детето и семейството за включване и задържане в образователната система;
  • Осигуряване на достъп до качествено образование за децата и конкурентно способност на пазара на труда;
  • Директна работа в общността за подкрепа на семействата в неравностойно положение и за подпомагане на родителите и семейството при реинтеграция на децата, настанени в институции, както и превенция на изоставянето;
  • Изграждане на механизъм на междусекторно партньорство между институциите за използване на техните ресурси в подкрепа на семействата при преодоляване на бедността и социалната изолация.

Планът е публикуван за обществено обсъждане и е отворен за предложения за допълване и поправки.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини