Най-силното изригване на Слънцето от четири години

Най-силното изригване на Слънцето от четири години, което беше през уикенда, няма да застраши Земята, предаде ТАСС, като цитира главният научен сътрудник лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската академия на науките Сергей Богачев.

Влиянието на тази слънчева активност ще намалее рязко през следващите няколко дни, защото зоната, в която са възникнали изригвания, ще премине от противоположната му страна.

Потокът от радиация от най-големото слънчево изригване, наблюдавано от години, предизвика технологично затъмнение този уикенд, казаха астрономите. Изригването е регистрирано на 3 юли и е първото събитие от клас X от септември 2017 г. Част от радиацията достигна планетата и предизвика временно прекъсване на електрозахранването над Атлантическия океан.

Въпреки че не засяга живота, рентгеновият импулс взаимодейства с магнитното поле на планетата и повлиява на някои електронни инструменти и радиочестоти.

Норвежки астроном от обсерватория за космическо време съобщи, че всички негови инструменти са изчезнали за кратко.

Роб Стамес, цитиран от астрономическия уебсайт Space Weather, казва, че "това е първото от много години. Магнитното смущение е особено рядко."

Слънчевото изригване е процес на отделяне на голямо количество енергия, което води до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те могат да доведат до нарушаване на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Обичайно нивото на активност на Слънцето се повишава или намалява на интервали от около 11 години. Според учените този модел е започнал да се променя.

Слънцето започна постепенно да се "събужда" през май миналата година, след периода на ниска активност, стартирал през септември 2017 г. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини