Нова магнитна буря: Любителите на полярни сияния очакват светлинно шоу в небето

Геомагнитна буря се очаква да дастигне Земята днес, 4 юни. За това предупреждават американските синоптици на космическо време в Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ.

Става дума за изхвърлянето на коронарна маса от Слънцето, стартирало на 1 юни, което е резултат от мощно двойно слънчево изригване X1-M7 - изблик на интензивна електромагнитна радиация, последван от експлозивно освобождаване на слънчева плазма.

Първоначалните прогнози бяха усложнени от наличието на две едновременни изригвания - едното изхвърляне на коронарна маса е насочено към Земята, а другото е в безопасна за нас посока.

Сега обаче анализаторите изчислиха траекторията на насоченото към Земята слънчево изригване.

"Не се очакват тези изригвания да нанесе директен удар, но все пак може да бъде регистрирана умерена геомагнитна буря около 4 юни", обясни д-р Мишел Виглионе, синоптик на космическо време в NOAA.

Изхвърлената кронарна маса от Слънцето представлява най-общо казано масивни облаци от плазма, предизвикващи промени в геомагнитните полета. Тази изхвърлена плазма може да достигне Земята в рамките на 2-3 дни.

Когато изхвърлената коронарна маса взаимодейства с магнитосферата на Земята, тя може да предизвика геомагнитни бури чрез индуциране на електрически импулси, които нарушават средата на магнитното поле на нашата планета.

Силата на всяка една геомагнитна буря зависи от скоростта, размера и ориентацията на магнитното поле, обясняват още експертите. 

В този случай, въпреки че не се очаква пряко въздействие, настоящото изригване може да предизвика умерено силни бури, класифицирани като G2 или G3 по скалата на геомагнитните бури.

"Очакваме вероятно влошаване на комуникациите за операторите на самолети и сателити, потенциални проблеми с GPS и други навигационни системи, както и аврорални прояви, видими на по-високи географски ширини", каза д-р Виглионе.

NOAA и другите агенции продължават да наблюдават облака от плазма, за да прецизират прогнозите.

Междувременно любителите на полярните сияния очакват с нетърпение потенциалното светлинно шоута, което се появява в небето в резултата на слънчевите изригвания.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини