Обсъжда се Наредба за реда за смяна на имената на общински обекти и поставянето на паметници

Община Първомай предлага приемането на Наредба за реда и условията за именуване и преименуване на общински обекти и за изграждане, поставяне, преместване на паметници и други възпоменателни знаци на територията на община Първомай.

До момента такава наредба няма. Разписан е специален ред, предвид характера и спецификата на художествените елементи, които е необходимо да отговарят на определени изисквания, както и да бъдат одобрени от експерти със съответното ниво на компетентност.

Предлаганият проект е  публикуван на интернет страницата на общината, като е дадена възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения и да представят становищата си.

Наредбата описва начинът по който може да бъдат променени имената на общински обекти: улици, площади, градини, квартали, надлези и мостове; общински начални и средни училища, детски домове, градини и ясли; общински болнични, социални и други заведения; общински сгради на образователните и културни институти, читалища, библиотеки; общински спортни комплекси и спортни съоръжения и други.

Право на предложение имат кметът на общината, общински съветници, кметове на населени места, ръководства на обществени организации, инициативни граждански комитети със състав не по-малко от 40 души, формирани чрез съответната подписка, а когато това се отнася за преименуване на улици и е свързано с подмяна на лични и други документи, подписката трябва да изразява съгласие на повече от 50 на сто от засегнатите лица.

Предложение за поставянето на паметници и възпоменателни знаци, според проекта на Наредбата също се взема от Общинския съвет и отново може да бъде направено по предложение на кметове, ръководства на обществени организации, но инициативният комитет трябва да бъде задължително от над 50 човека.

Наредбата е публикувана на 14 май и най-вероятно ще бъде обсъждана от ОбС на юнската редовна сесия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини