Гърция обяви извънредно положение

Пожари, разпространили се на площ от над 40 километра принудиха гръцките власти да евакуират две големи детски болници, лагери, селища и предградия, съобщава британският вестник "Сънди Телеграф".

Ракети бяха откарани от база северно от Атина, заплашена от пожарите, съобщиха от гръцката армия, предаде агенция Фокус.

След като самолетите и хеликоптерите прекратиха работата си с настъпването на нощта, представители на службата за пожарна охрана заявиха, че техните усилия са концентрирани върху защитата на над шест града, в които къщите се намират под опасност.

Доброволци и войници помагат на стотиците пожарникари да защитят заплашените от огъня градове.

"Пожарникарите работят при изключително трудни обстоятелства", заяви гръцкият премиер Костас Караманлис. "Нашият приоритет е опазването на човешкия живот и собственост", добави той.

По думите на местни официални лица, пожарът е повредил електропроводи, причинявайки спирания на тока и водата в редица райони след настъпването на нощта.

Няколкостотин души бяха евакирани от предградията на Атина. По пътищата, водещи на юг, се образуваха задръствания от автомобили с хора, бягащи от огнената стихия.

"Нощта ще бъде изключително трудна", каза говорителят на противопожарната служба Янис Капакис. "Призоваваме хората да останат спокойни и да не изпадат в паника", добави той.

По неговите думи, 75 пожара са избухнали в Гърция от вчера сутринта- сред тях са и пожари на островите Евиа, Скирос и Закинтос, както и тези в централата и южната част на Гърция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини