Ученици управляват автомобили – макар и детски

Изображение 1 от 4

    Ученици от първи и втори клас се качиха в детски автомобили, за да се почувстват като истински шофьори.

    След като беше прекратена дейността на Клуба по приложно колоездене в общината, националният треньор и треньор на местния отбор Минко Павлов пое ново предизвикателство. Той сформира две групи, обезпечени от програмата „Занимания по интереси“ в училище „Св.св. Кирил и Методий“, Първомай.  Едната – с по-големите ученици продължава заниманията по приложно колоездене, а с по-малките бе сформирана подготвителна група. Децата от начален курс започнаха изучаването на закона за движение по пътищата като по този начин малчуганите се подготвят за теоретичната част от състезанията по приложно колоездене.

    В началото на годината стана ясно, че не разполагаме със средства за участие в състезанията от националния календар, разказа Минко Павлов. Затова решава да започне подготовката на по-малките ученици и да ги занимава с най-важните знания от Правилника за движение. Епидемичните мерки също работят в полза на тази негова идея – големите все още учат в онлайн среда и с тях е невъзможно да се тренира, но за малките съчетаването на полезното с приятното вече е факт.

    Велосипедите са заменени с леки коли, естествено за деца. Занятията са сериозни и забавни едновременно. Учениците изучават пътни знаци, учат се да шофират по права линия, да завиват, да спират, да дават предимство, да бъдат отговорни на пътя.

    Групата вече се е запознала със задължителните пътни знаци и със забранителните пътни знаци. Децата са най-доволни когато след кратка уводна беседа започва практическото усвояване на знанията. Г-н Павлов им е оформил площадка за кръгово движение в големия физкултурен салон. Децата вече усвоиха влизане в кръгово движение на път с предимство и на път без предимство. Разбраха каква е посоката на движение и защо е необходимо спазване на дистанция между превозните средства.

    Г-н Павлов споделя, че в началото на учениците им е било трудно да карат дори в права линия. Днес вече виждаме самоуверени и доволни малки шофьори.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини