Смъртността в България се увеличи рязко през октомври

През последната седмица на октомври смъртността в България се е увеличила с 32% спрямо същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. През периода са отчетени 2666 смъртни случая при 2010 за същия период на преходната година. Единственото разумно обяснение за това е здравната криза, предизвикана от бурното разпространение на коронавируса.

Данните на НСИ за предходните шест години показват, че максималната смъртност през 44-ата седмица от годината никога не е била по-висока от 2150 човека. Подобен резултат като тазгодишния е отчетен през 2015 г., когато населението на страната е било с над 250 хиляди души по-голямо.

Сегашното ускорение на смъртността започва в началото на октомври, което съвпада с пика на втората вълна на епидемията от Covid-19. Допреди това броят на починалите по седмици се движи в нормалните за страната стойности, отчетени и през 2019 година. Има два малки пика в средата на юли и началото на септември, след които данни се завръщат към нормалното.

Най-вероятното обяснение за промяната в ситуацията е увеличеният брой инфектирани с коронавируса. Смъртността през първите дни на октомври е с около 5.6% по-висока от тази през първата седмица на 2019 година. През втората седмица увеличението е с 8.7%, през третата е 9.1%, през четвъртата е 24.5%, докато се достигне до периода 26 октомври – 1 ноември, когато увеличението е 32.5%.

Средностатистически в България умират около 300 души всеки ден. При намаляващо население може да се очаква тази бройка леко да започне да спада, ако промилът на смъртността остава непроменен.

От началото на ноември всеки ден умират по над 60 души с коронавирусна инфекция, които вече се натрупват върху т.нар. обичаен брой смъртни случаи. Това означава, че всеки пети починал българин е с коронавирус. В понеделник здравните власти отчетоха за ден 100 смъртни случая.

Данните от пандемията показаха досега, че увеличаването на смъртността следва с 2-3 седмици забавяне увеличаването на броя на инфектираните. Това означава, че към края на ноември данните на НСИ би трябвало да отчетат пик на смъртността за периода.

Най-близката подобна акселерация на смъртността в последните години се забелязва по време на грипната епидемия, започнала в края на декември 2016 година и приключила в средата на януари 2017 година. В случая с коронавирусната пандемия подобна прогноза за близък за завършек на здравната криза не може да се направи.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини