6 °C

4 танцови клуба от Първомай участваха във фестивала "Хайдушка софра"

Изображение 1 от 4

  Кина Алексиева от Танцов клуб „Тракийка“ – Първомай спечели наградата за най-възрастен участник на провелия се в събота VII фестивал „Хайдушка софра“ в Хасково.

  4 клуба от община Първомай се включиха в надиграването, което няма конкурсен характер, но е с много заряд и настроение и стана едно от първите събития, връщащи ги към живот. В Хасково се събраха около 650 танцьори от 38 клуба на страната, между които бяха „Евридика“, „Марица“ – деца и „Марица“ – възрастни и „Тракийка“ от Първомай.  

  Фестивалът по традиция се провежда през пролетта, но тази година беше отложен заради епидемичната обстановка. Организитор е Клубът за български народни танци "Фъртуните на Мишо" с ръководител Мишо Кадиев, със съдействието на община Хасково и се провежда се под егидата на Асоциация на хореографите в България.

  Фестивалът започна с дефиле от паметника на Капитан Петко войвода, мина през централната градска част и стигна до площадка „Спартак“, където танцьорите извиха хора. Събитието официално беше открито с приветствия към изпълнителите и гостите от организатора на фестивала Мишо Кадиев и заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Веднага след това започнаха фолклорни изпълнения, които продължиха до  късния следобед.

  Участниците се представиха с две хора. В антракта бяха предвидени изпълнения на майстора на граовските песни Димитър Лукарски. Всеки клуб получи подаръци, плакети и грамоти за участие от Община Хасково и Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо", а за всеки участник бяха осигурени храна, вода и подарък. Отличени бяха ръководителите на клубове, които са взели участия на всички издания на фестивала. Сред тях бе и Мария Иванова – ръководител на три формации – „малките“ и „големите“ „Марици“ и ТК „Веселие“ от село Плодовитово.  По време на събитието бе обявена и благотворителна инициатива в подкрепа лечението на болно дете.

  По традиция фестивалът завърши с хайдушка софра, която тази година донесе изненада за хореографа Мария Иванова. Спазвайки обичая, главният „виновник“ за фестивала, Мишо Кадиев покани Мария Иванова и съпруга ѝ Тихомир за кумове на предстоящата му сватба. Питата беше заменена с торта, но ракията присъстваше в ритуала по канене на кумове, а изпълнението му развълнува всички присъстващи танцьори от клубовете.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
  24 яну 2021
  Последни новини