Хора с увреждания демонстрират кулинарни умения на фестивал за 125 години ТПК

През настоящата година се навършват 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. ТПК осигуряват достоен труд, неизменно оставайки близо до хората.

Кооперациите имат огромен принос за трудовата и социална интеграция на хората с увреждания. Хиляди хора с увреждания намират комплексна подкрепа за техните социални, трудови, културни, спортни, интелектуални и творчески потребности в ТПК.

В резултат на дългогодишното ползотворно сътрудничество с Агенцията за хората с увреждания НС на ТПК организира фестивал „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“. Фестивалът ще се проведе в 8 града в страната и ще включва разнообразни събития, които ще допринесат за засилване фокуса на местната общественост към хората с увреждания, но не към техните проблеми и потребности, а към техните способности и възможност да бъдат пълноценно социално приобщени.

Откриването в град Смолян ще се проведе на 21.09.2020 г. от 11.30 ч. във фоайето на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“. Фестивалът ще продължи от от 12.00ч. в ресторант „Българче“ в града, където ще се проведе мероприятието „Готвим заедно“.

В този кулинарен конкурс хора с увреждане участват с приготвено от тях типично за региона ястие или сладкиш, които ще бъдат дегустирани и оценени от жури, съставено от майстор-готвач, официални лица и хора от публиката. Целта на събитието е да се покаже, че любовта към вкусната храна и готвенето е типична за всички хора. Приготвянето на храна ни обединява и ни дава възможност да споделяме таланта си. Хората с увреждания ще могат да представят ястие което е характерно за региона. Ще обогатят публиката с информация за неговата история, ще споделят от кого са се научили да го приготвят и ще се почувстват
горди от направата му.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини