14 °C

51 пожара са гасени в Първомайско от юли до сега

На 64 сигнала са отговори служителите на Пожарна безопасност и защита на населението – Първомай от началото на месец юли до сега. От тях 51 са били пожари.

Пловдивската дирекция отчита тревожната тенденция за увеличаване на случаите на запалвания на сухи треви и отпадъци в и извън населените места в Пловдивска област и изключение не прави и първомайската служба.

През периода са горели 400 дка със сухи треви и храсти в община Първомай. В полеви пожари са унищожени 3 т зърно от 20 дка пшеница, 1 т тютюн, 60 бали фураж, изгорели са и 4 оранжерии.

Огнеборците от Първомайската служба взеха участие в гасенето и на големите пожари в Хасковска област през миналата седмица. В помощ на колегите им са били 5 екипа и един пожарен автомобил.

В рамките на своята информационно-разяснителна кампания за гарантиране на пожарната безопасност на обслужваната територия, РДПБЗН – Пловдив за пореден път напомни, че пожарите в сухи треви и стърнища лесно могат да се разпространят и обхванат намиращи се в съседство стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горски площи и трайни насаждения. От там обърнаха внимание, че е абсолютно забранено палене на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки. Недопустимо е разчистването чрез запалване на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата. За подобни нерегламентирани действия нарушителите подлежат на административни и наказателни санкции. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини