12 °C

30 осмокласници са поискали еднократна помощ

30 заявления за еднократна помощ от осмокласници са подадени в поделението на „Социално подпомагане“ в Първомай.

Този вид подпомагане е ново и изискванията за него са средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. Средствата са в размер на 250 лв. и са обвързани с посещение на държавно или общинско училище и ще се изплащат на два пъти - след влизане в сила на заповедта за отпускането им и в началото на втория учебен срок. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне парите. Помощта ще се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Заявленията се подават до 15 откомври на място в приемната на „Социално подпомагане“ - Първомай или чрез електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване.

Продължава и ежегодното подаване на заявления за помощи и от първокласници. То също ще продължи до 15 октомври, при същите изисквания. До този момент са подадени 82 заявления от родители на бъдещи първокласници.

Помощите се отпускат по реда на Закона за семейни помощи за деца и са за покриване на част от разходите в началото на учебната 2020/2021 година, когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини