20 °C

Само в някои училища в Първомайско може да се преподава онлайн

Във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, двете най-големи училища в община Първомай се готвят да преминат към организация и провеждане на онлайн обучение .

Благодарение на въведените облачни технологии учебният процес може да се осъществява от разстояние чрез споделяне на учебни материали и ресурси между учители, ученици и училища.

Готовност за това имат в СУ „Златаров“, а в ПГСС се изгражда система за прилагане на обучение по интернет.

За целта ще се използват всички обучени преподаватели, а останалите учители се готвят за онлайн преподаване.

По думите на директора на Професионалната гимназия Росица Генова, засега ще се започне с уроците по общообразователните предмети и най-вече тези, по които ще се държат матури. Проблемът ще е за професионалната практика, която е почти невъзможно да бъде преподавана онлайн.

В Средното училище предстои да бъдат създадени акаунти на учениците от началните класове, които все още не ползват облачната технология.

В Начално училище "Христо Ботев" в Първомай учениците ще могат да ползват познати платформи, но се оказва, че не всички разполагат в домовете си с устройства и с интернет. За тях се обмисля дистанционно предаване на материала, но не чрез интрнет.

Проблем има в почти всички други училища с общината. Там облачната технология все още не се прилага. По думите на директора на белореченското училище Петкана Добрева учениците нямат устройства, а някои дори нямат ток в домовете си. Подобно е положението в Градина, Караджалово, Дебър, СУ „Св.св. Кирил и Методий“в Първомай.

Създадена е и организация по отношение на дезинфекцията на детските градините, яслите и училищата. Към момента между 35-40% от децата посещават детските градини. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  12
  123
  10 -6
  11:24, 13 мар 2020
  Ние дето си нямахме облаци, неграмотни си ходим. Има учебници , има помагала да се учи в дома. Излишно се вдигат акциите на някои училища...
 • 2
  Пи
  питагор
  4 -5
  11:28, 13 мар 2020
  Яваа защо пгсс-то да не може да преподава практика онлайн има евро трък симулатор има и симулатори за трактори да влянат учениците и да карат по три пъти на ден и да пратат резултатите в мту-то. Лошото е че другите ученици ут друите училища освен физически ще се окажат че са и ментално застрашени от то корона вирус те кожъ праят питам яз.
 • 3
  Ед
  Една
  10 0
  12:54, 13 мар 2020
  Бих била щастлива и удовлетворена да видя големите ученици прилежно седнали пред компа, слушайки учителите си, водейки записки и правейки упражнения. Това би било същинско чудо, не защото нямаме технологична възможност, а защото нямаме съзнанието и самодисциплината.
  Какво ще се случи с останалите "НИСКОТЕХНОЛОГИЧНИ" училища
  • Ед
   Един от народа
   7 -2
   09:50, 14 мар 2020
   Предложения вариант за онлайн обучение от г-н Здравчев в голямата си част вече е факт. Още вчера в късния следобед имаше ученици, които получиха уроци и тестове по различни предмети. Това е знак, че екипът на г-н Здравчев е с крачка напред.Екип от мислещи, компетентни, креативни и успешни хора.
  • Къ
   Към Един от народа
   3 -2
   16:36, 14 мар 2020
   Чавдар си е самин, няма си екип всичко е благодарение на него.
 • 4
  То
  Тоско
  4 -1
  06:05, 14 мар 2020
  На нас не са ни необходими образовани хора.
  Трябват ни избиратели!
  • Пи
   питагор
   0 0
   07:16, 14 мар 2020
   ава точе това чи си убразован на кинига не те спасява ут съдбата да си избирател ва погледни себе си ва и са огледай около тебе ва примери колкото искаш
 • 5
  Ро
  Родител на СУ
  0 0
  22:38, 15 мар 2020
  Не сме получили нищо!Къде е екипа?Всичко е лъжа!
  • Пи
   питагор
   0 -1
   08:57, 16 мар 2020
   ава ти ко искаш да получиш ва ве ни разбирате ли чи сичко е ала бала стойте си в къщи и се пазете дицата така или иначе жъ изкласят.

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини