14 °C

Инцидент с куче постави въпроса за ветеринарна помощ за пострадали животни

Оказва се, че няма организация, която може да помогне, ако животно е пострадало при инцидент на пътя, сподели читателка на Parvomai.NET.

Жената разказва, че за втори път ѝ се случва да стане свидетел на пътен инцидент, в който жертва е куче. Вчера пред очите ѝ се е разиграла случка, при която животинчето е повлечено от автомобил и остава да лежи на пътя с разрязан корем. Жената спира случайно минаваща патрулка, а полицаите я уверяват, че може да поиска помощ от общината. От общината реагират бързо и пристигат хора, готови ... да загробят животното. Те с изненада разбират, че кучето е живо, макар и в тежко състояние.

В отчаянието си жената звъни на познат ветеринар, който безвъзмездно прави операция и дори оставя кучето под наблюдение.

След ситуацията възниква въпросът: на кого да се обадим, ако станем свидетели на подобен инцидент.

Ако станем свидетели на тормоз или убийство на куче е ясно, че можем да се обадим на телефон 112. За пострадали птици има публикуван в интернет телефон за сигнали, но спешна помощ за кучета и други животни – няма.

От общината отговориха, че единствено можем да заведем животинчето на ветеринар, но... на собствени разноски.

Председателят на киноложкото дружество в Първомай Пеньо Запрянова имаше готов отговор, който за съжаление също е обезкуражаващ – в град Първомай няма организация, която би могла да помогне. „Изобщо в държавата няма такава организация, каза той. Кинолозите си помагаме на доброволни начала, по породни групи и чрез познати. Най-близкият ветеринар поел ангажимент да помага в спешни ситуации се намира в Пловдив, а средствата за това се събират чрез дарения.“

Пеньо Запрянов предостави за подобни спешни случаи собствения си телефон: 0899866572 и пое ангажимент в най-скоро време кинолозите да решат този проблем на местно ниво.


Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Ку
  Кучкар
  8 -1
  11:35, 12 мар 2020
  Сложете снимка на кучето, може някой да го познае или осинови.
 • 2
  Яд
  Ядосан
  3 0
  13:35, 12 мар 2020
  А в Дебър накой хвърля отрова. Има отровени и домашни кучета
 • 3
  Жи
  жител
  5 -4
  16:10, 12 мар 2020
  Има акита по всички градинки .
  • Др
   Друг такъв
   8 -3
   17:13, 12 мар 2020
   Изчисти ги!
  • Та
   Така ли?
   3 -1
   19:42, 12 мар 2020
   А колко от тях са от мърляви собственици, които не чистят след кучето си, както изисква законът??? А? И докога няма да се санкционират идиотите, които развъждат животните, а после ги захвърлят наляво-надясно и стават бездомни??? А??
 • 4
  11
  111
  7 -16
  17:48, 12 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Тц
   Тцтцтц
   9 -4
   19:38, 12 мар 2020
   Идиот.
  • Дж
   джонгата до 111
   3 -1
   07:01, 14 мар 2020
   По-лошо е да се родиш тъпак, както е в твоя случай, защото ти е за цял живот!
 • 5
  Ид
  идиотолог
  7 -2
  22:31, 12 мар 2020
  Бездомните кучета са свикнали да се пазят. Тази животинка вероятно е изхвърлена скоро от някой и няма инстинкт за самосъхранение. До това води масовата кучкаризация. Идиотите ги погледат докато им свърши мерака и после ги изхвърлят. Безконтролното развъждане и лекомислено то вземане на куче в къщи трябва да се спрат със закон, а бездомните кчета трябва да се премахнат от улиците. Куче трябва да гледат само НЕидиоти!
 • 6
  Го
  Гост
  3 0
  07:28, 13 мар 2020
  Подобна организация в България може и да има след около 50 год. Ако разбира се държавата изобщо съществува. С този прост народ може би е по-добре да изчезне. Тук е като в треторазрядните страни дори и по-лошо. Но уж е европа.
  • Пи
   питагор
   1 -5
   08:34, 13 мар 2020
   Ква организация бълнуваш ва те хората умират и ням... Виж коментара
 • 7
  Пр
  Природозащитник
  5 -1
  11:56, 13 мар 2020
  В двора си имаме три къщички в които приютяваме бездомни кучета. В момента имаме едно място за по дребна порода.
  Истината е,че много хора искат кучета за двора си,но малко са готови да го вземат от улицата. Едно бездомно животинче добива друг вид след като е обезпаразитено, нахранено, изкъпано(лятото,зимата не се къпят дворни кучета) и сресано. В общия случай за около месец става желан любимец.
 • 8
  Он
  Онуфри
  1 -2
  20:37, 13 мар 2020
  Аман стига с тия кучета . По природа те са хищници ама за техните жертви не ви пука. В края на краищата няма куче да не си яде лaйнaтa . Така че не ми ги свалете. Ако някой си има симпатии към тях да си има но няма защо да се налагат на другите. Всички които плачат за кучетата защо не се застъпват за пиленцата агънцетата прасенцето и птиците които с удоволствие ядат и не им пука че те също са били живи същества.

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини