4 °C

Инцидент с куче постави въпроса за ветеринарна помощ за пострадали животни

Оказва се, че няма организация, която може да помогне, ако животно е пострадало при инцидент на пътя, сподели читателка на Parvomai.NET.

Жената разказва, че за втори път ѝ се случва да стане свидетел на пътен инцидент, в който жертва е куче. Вчера пред очите ѝ се е разиграла случка, при която животинчето е повлечено от автомобил и остава да лежи на пътя с разрязан корем. Жената спира случайно минаваща патрулка, а полицаите я уверяват, че може да поиска помощ от общината. От общината реагират бързо и пристигат хора, готови ... да загробят животното. Те с изненада разбират, че кучето е живо, макар и в тежко състояние.

В отчаянието си жената звъни на познат ветеринар, който безвъзмездно прави операция и дори оставя кучето под наблюдение.

След ситуацията възниква въпросът: на кого да се обадим, ако станем свидетели на подобен инцидент.

Ако станем свидетели на тормоз или убийство на куче е ясно, че можем да се обадим на телефон 112. За пострадали птици има публикуван в интернет телефон за сигнали, но спешна помощ за кучета и други животни – няма.

От общината отговориха, че единствено можем да заведем животинчето на ветеринар, но... на собствени разноски.

Председателят на киноложкото дружество в Първомай Пеньо Запрянова имаше готов отговор, който за съжаление също е обезкуражаващ – в град Първомай няма организация, която би могла да помогне. „Изобщо в държавата няма такава организация, каза той. Кинолозите си помагаме на доброволни начала, по породни групи и чрез познати. Най-близкият ветеринар поел ангажимент да помага в спешни ситуации се намира в Пловдив, а средствата за това се събират чрез дарения.“

Пеньо Запрянов предостави за подобни спешни случаи собствения си телефон: 0899866572 и пое ангажимент в най-скоро време кинолозите да решат този проблем на местно ниво.


Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Ку
  Кучкар
  9 -1
  11:35, 12 мар 2020
  Сложете снимка на кучето, може някой да го познае или осинови.
 • 2
  Яд
  Ядосан
  4 0
  13:35, 12 мар 2020
  А в Дебър накой хвърля отрова. Има отровени и домашни кучета
 • 3
  Жи
  жител
  6 -4
  16:10, 12 мар 2020
  Има акита по всички градинки .
  • Др
   Друг такъв
   9 -3
   17:13, 12 мар 2020
   Изчисти ги!
  • Та
   Така ли?
   4 -1
   19:42, 12 мар 2020
   А колко от тях са от мърляви собственици, които не чистят след кучето си, както изисква законът??? А? И докога няма да се санкционират идиотите, които развъждат животните, а после ги захвърлят наляво-надясно и стават бездомни??? А??
 • 4
  11
  111
  7 -17
  17:48, 12 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Тц
   Тцтцтц
   10 -4
   19:38, 12 мар 2020
   Идиот.
  • Дж
   джонгата до 111
   3 -1
   07:01, 14 мар 2020
   По-лошо е да се родиш тъпак, както е в твоя случай, защото ти е за цял живот!
 • 5
  Ид
  идиотолог
  8 -2
  22:31, 12 мар 2020
  Бездомните кучета са свикнали да се пазят. Тази животинка вероятно е изхвърлена скоро от някой и няма инстинкт за самосъхранение. До това води масовата кучкаризация. Идиотите ги погледат докато им свърши мерака и после ги изхвърлят. Безконтролното развъждане и лекомислено то вземане на куче в къщи трябва да се спрат със закон, а бездомните кчета трябва да се премахнат от улиците. Куче трябва да гледат само НЕидиоти!
 • 6
  Го
  Гост
  4 0
  07:28, 13 мар 2020
  Подобна организация в България може и да има след около 50 год. Ако разбира се държавата изобщо съществува. С този прост народ може би е по-добре да изчезне. Тук е като в треторазрядните страни дори и по-лошо. Но уж е европа.
  • Пи
   питагор
   1 -6
   08:34, 13 мар 2020
   Ква организация бълнуваш ва те хората умират и ням... Виж коментара
 • 7
  Пр
  Природозащитник
  6 -1
  11:56, 13 мар 2020
  В двора си имаме три къщички в които приютяваме бездомни кучета. В момента имаме едно място за по дребна порода.
  Истината е,че много хора искат кучета за двора си,но малко са готови да го вземат от улицата. Едно бездомно животинче добива друг вид след като е обезпаразитено, нахранено, изкъпано(лятото,зимата не се къпят дворни кучета) и сресано. В общия случай за около месец става желан любимец.
 • 8
  Он
  Онуфри
  1 -2
  20:37, 13 мар 2020
  Аман стига с тия кучета . По природа те са хищници ама за техните жертви не ви пука. В края на краищата няма куче да не си яде лaйнaтa . Така че не ми ги свалете. Ако някой си има симпатии към тях да си има но няма защо да се налагат на другите. Всички които плачат за кучетата защо не се застъпват за пиленцата агънцетата прасенцето и птиците които с удоволствие ядат и не им пука че те също са били живи същества.

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
25 фев 2021
Последни новини