9 °C

Инцидент с куче постави въпроса за ветеринарна помощ за пострадали животни

Оказва се, че няма организация, която може да помогне, ако животно е пострадало при инцидент на пътя, сподели читателка на Parvomai.NET.

Жената разказва, че за втори път ѝ се случва да стане свидетел на пътен инцидент, в който жертва е куче. Вчера пред очите ѝ се е разиграла случка, при която животинчето е повлечено от автомобил и остава да лежи на пътя с разрязан корем. Жената спира случайно минаваща патрулка, а полицаите я уверяват, че може да поиска помощ от общината. От общината реагират бързо и пристигат хора, готови ... да загробят животното. Те с изненада разбират, че кучето е живо, макар и в тежко състояние.

В отчаянието си жената звъни на познат ветеринар, който безвъзмездно прави операция и дори оставя кучето под наблюдение.

След ситуацията възниква въпросът: на кого да се обадим, ако станем свидетели на подобен инцидент.

Ако станем свидетели на тормоз или убийство на куче е ясно, че можем да се обадим на телефон 112. За пострадали птици има публикуван в интернет телефон за сигнали, но спешна помощ за кучета и други животни – няма.

От общината отговориха, че единствено можем да заведем животинчето на ветеринар, но... на собствени разноски.

Председателят на киноложкото дружество в Първомай Пеньо Запрянова имаше готов отговор, който за съжаление също е обезкуражаващ – в град Първомай няма организация, която би могла да помогне. „Изобщо в държавата няма такава организация, каза той. Кинолозите си помагаме на доброволни начала, по породни групи и чрез познати. Най-близкият ветеринар поел ангажимент да помага в спешни ситуации се намира в Пловдив, а средствата за това се събират чрез дарения.“

Пеньо Запрянов предостави за подобни спешни случаи собствения си телефон: 0899866572 и пое ангажимент в най-скоро време кинолозите да решат този проблем на местно ниво.


Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Ку
  Кучкар
  9 -1
  11:35, 12 мар 2020
  Сложете снимка на кучето, може някой да го познае или осинови.
 • 2
  Яд
  Ядосан
  4 0
  13:35, 12 мар 2020
  А в Дебър накой хвърля отрова. Има отровени и домашни кучета
 • 3
  Жи
  жител
  6 -4
  16:10, 12 мар 2020
  Има акита по всички градинки .
  • Др
   Друг такъв
   9 -3
   17:13, 12 мар 2020
   Изчисти ги!
  • Та
   Така ли?
   4 -1
   19:42, 12 мар 2020
   А колко от тях са от мърляви собственици, които не чистят след кучето си, както изисква законът??? А? И докога няма да се санкционират идиотите, които развъждат животните, а после ги захвърлят наляво-надясно и стават бездомни??? А??
 • 4
  11
  111
  7 -17
  17:48, 12 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Тц
   Тцтцтц
   10 -4
   19:38, 12 мар 2020
   Идиот.
  • Дж
   джонгата до 111
   3 -1
   07:01, 14 мар 2020
   По-лошо е да се родиш тъпак, както е в твоя случай, защото ти е за цял живот!
 • 5
  Ид
  идиотолог
  8 -2
  22:31, 12 мар 2020
  Бездомните кучета са свикнали да се пазят. Тази животинка вероятно е изхвърлена скоро от някой и няма инстинкт за самосъхранение. До това води масовата кучкаризация. Идиотите ги погледат докато им свърши мерака и после ги изхвърлят. Безконтролното развъждане и лекомислено то вземане на куче в къщи трябва да се спрат със закон, а бездомните кчета трябва да се премахнат от улиците. Куче трябва да гледат само НЕидиоти!
 • 6
  Го
  Гост
  4 0
  07:28, 13 мар 2020
  Подобна организация в България може и да има след около 50 год. Ако разбира се държавата изобщо съществува. С този прост народ може би е по-добре да изчезне. Тук е като в треторазрядните страни дори и по-лошо. Но уж е европа.
  • Пи
   питагор
   1 -6
   08:34, 13 мар 2020
   Ква организация бълнуваш ва те хората умират и ням... Виж коментара
 • 7
  Пр
  Природозащитник
  6 -1
  11:56, 13 мар 2020
  В двора си имаме три къщички в които приютяваме бездомни кучета. В момента имаме едно място за по дребна порода.
  Истината е,че много хора искат кучета за двора си,но малко са готови да го вземат от улицата. Едно бездомно животинче добива друг вид след като е обезпаразитено, нахранено, изкъпано(лятото,зимата не се къпят дворни кучета) и сресано. В общия случай за около месец става желан любимец.
 • 8
  Он
  Онуфри
  1 -2
  20:37, 13 мар 2020
  Аман стига с тия кучета . По природа те са хищници ама за техните жертви не ви пука. В края на краищата няма куче да не си яде лaйнaтa . Така че не ми ги свалете. Ако някой си има симпатии към тях да си има но няма защо да се налагат на другите. Всички които плачат за кучетата защо не се застъпват за пиленцата агънцетата прасенцето и птиците които с удоволствие ядат и не им пука че те също са били живи същества.

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини