29 °C

Инцидент с куче постави въпроса за ветеринарна помощ за пострадали животни

Оказва се, че няма организация, която може да помогне, ако животно е пострадало при инцидент на пътя, сподели читателка на Parvomai.NET.

Жената разказва, че за втори път ѝ се случва да стане свидетел на пътен инцидент, в който жертва е куче. Вчера пред очите ѝ се е разиграла случка, при която животинчето е повлечено от автомобил и остава да лежи на пътя с разрязан корем. Жената спира случайно минаваща патрулка, а полицаите я уверяват, че може да поиска помощ от общината. От общината реагират бързо и пристигат хора, готови ... да загробят животното. Те с изненада разбират, че кучето е живо, макар и в тежко състояние.

В отчаянието си жената звъни на познат ветеринар, който безвъзмездно прави операция и дори оставя кучето под наблюдение.

След ситуацията възниква въпросът: на кого да се обадим, ако станем свидетели на подобен инцидент.

Ако станем свидетели на тормоз или убийство на куче е ясно, че можем да се обадим на телефон 112. За пострадали птици има публикуван в интернет телефон за сигнали, но спешна помощ за кучета и други животни – няма.

От общината отговориха, че единствено можем да заведем животинчето на ветеринар, но... на собствени разноски.

Председателят на киноложкото дружество в Първомай Пеньо Запрянова имаше готов отговор, който за съжаление също е обезкуражаващ – в град Първомай няма организация, която би могла да помогне. „Изобщо в държавата няма такава организация, каза той. Кинолозите си помагаме на доброволни начала, по породни групи и чрез познати. Най-близкият ветеринар поел ангажимент да помага в спешни ситуации се намира в Пловдив, а средствата за това се събират чрез дарения.“

Пеньо Запрянов предостави за подобни спешни случаи собствения си телефон: 0899866572 и пое ангажимент в най-скоро време кинолозите да решат този проблем на местно ниво.


Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Ку
  Кучкар
  9 -1
  11:35, 12 мар 2020
  Сложете снимка на кучето, може някой да го познае или осинови.
 • 2
  Яд
  Ядосан
  4 0
  13:35, 12 мар 2020
  А в Дебър накой хвърля отрова. Има отровени и домашни кучета
 • 3
  Жи
  жител
  6 -4
  16:10, 12 мар 2020
  Има акита по всички градинки .
  • Др
   Друг такъв
   9 -3
   17:13, 12 мар 2020
   Изчисти ги!
  • Та
   Така ли?
   4 -1
   19:42, 12 мар 2020
   А колко от тях са от мърляви собственици, които не чистят след кучето си, както изисква законът??? А? И докога няма да се санкционират идиотите, които развъждат животните, а после ги захвърлят наляво-надясно и стават бездомни??? А??
 • 4
  11
  111
  7 -17
  17:48, 12 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Тц
   Тцтцтц
   10 -4
   19:38, 12 мар 2020
   Идиот.
  • Дж
   джонгата до 111
   3 -1
   07:01, 14 мар 2020
   По-лошо е да се родиш тъпак, както е в твоя случай, защото ти е за цял живот!
 • 5
  Ид
  идиотолог
  8 -2
  22:31, 12 мар 2020
  Бездомните кучета са свикнали да се пазят. Тази животинка вероятно е изхвърлена скоро от някой и няма инстинкт за самосъхранение. До това води масовата кучкаризация. Идиотите ги погледат докато им свърши мерака и после ги изхвърлят. Безконтролното развъждане и лекомислено то вземане на куче в къщи трябва да се спрат със закон, а бездомните кчета трябва да се премахнат от улиците. Куче трябва да гледат само НЕидиоти!
 • 6
  Го
  Гост
  4 0
  07:28, 13 мар 2020
  Подобна организация в България може и да има след около 50 год. Ако разбира се държавата изобщо съществува. С този прост народ може би е по-добре да изчезне. Тук е като в треторазрядните страни дори и по-лошо. Но уж е европа.
  • Пи
   питагор
   1 -6
   08:34, 13 мар 2020
   Ква организация бълнуваш ва те хората умират и ням... Виж коментара
 • 7
  Пр
  Природозащитник
  6 -1
  11:56, 13 мар 2020
  В двора си имаме три къщички в които приютяваме бездомни кучета. В момента имаме едно място за по дребна порода.
  Истината е,че много хора искат кучета за двора си,но малко са готови да го вземат от улицата. Едно бездомно животинче добива друг вид след като е обезпаразитено, нахранено, изкъпано(лятото,зимата не се къпят дворни кучета) и сресано. В общия случай за около месец става желан любимец.
 • 8
  Он
  Онуфри
  1 -2
  20:37, 13 мар 2020
  Аман стига с тия кучета . По природа те са хищници ама за техните жертви не ви пука. В края на краищата няма куче да не си яде лaйнaтa . Така че не ми ги свалете. Ако някой си има симпатии към тях да си има но няма защо да се налагат на другите. Всички които плачат за кучетата защо не се застъпват за пиленцата агънцетата прасенцето и птиците които с удоволствие ядат и не им пука че те също са били живи същества.

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини