Инцидент с куче постави въпроса за ветеринарна помощ за пострадали животни

Оказва се, че няма организация, която може да помогне, ако животно е пострадало при инцидент на пътя, сподели читателка на Parvomai.NET.

Жената разказва, че за втори път ѝ се случва да стане свидетел на пътен инцидент, в който жертва е куче. Вчера пред очите ѝ се е разиграла случка, при която животинчето е повлечено от автомобил и остава да лежи на пътя с разрязан корем. Жената спира случайно минаваща патрулка, а полицаите я уверяват, че може да поиска помощ от общината. От общината реагират бързо и пристигат хора, готови ... да загробят животното. Те с изненада разбират, че кучето е живо, макар и в тежко състояние.

В отчаянието си жената звъни на познат ветеринар, който безвъзмездно прави операция и дори оставя кучето под наблюдение.

След ситуацията възниква въпросът: на кого да се обадим, ако станем свидетели на подобен инцидент.

Ако станем свидетели на тормоз или убийство на куче е ясно, че можем да се обадим на телефон 112. За пострадали птици има публикуван в интернет телефон за сигнали, но спешна помощ за кучета и други животни – няма.

От общината отговориха, че единствено можем да заведем животинчето на ветеринар, но... на собствени разноски.

Председателят на киноложкото дружество в Първомай Пеньо Запрянова имаше готов отговор, който за съжаление също е обезкуражаващ – в град Първомай няма организация, която би могла да помогне. „Изобщо в държавата няма такава организация, каза той. Кинолозите си помагаме на доброволни начала, по породни групи и чрез познати. Най-близкият ветеринар поел ангажимент да помага в спешни ситуации се намира в Пловдив, а средствата за това се събират чрез дарения.“

Пеньо Запрянов предостави за подобни спешни случаи собствения си телефон: 0899866572 и пое ангажимент в най-скоро време кинолозите да решат този проблем на местно ниво.


Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ку
    Кучкар
    9 -1
    11:35, 12 мар 2020
    Сложете снимка на кучето, може някой да го познае или осинови.
  • 2
    Яд
    Ядосан
    4 0
    13:35, 12 мар 2020
    А в Дебър накой хвърля отрова. Има отровени и домашни кучета
  • 3
    Жи
    жител
    6 -4
    16:10, 12 мар 2020
    Има акита по всички градинки .
    • Др
      Друг такъв
      9 -3
      17:13, 12 мар 2020
      Изчисти ги!
    • Та
      Така ли?
      4 -1
      19:42, 12 мар 2020
      А колко от тях са от мърляви собственици, които не чистят след кучето си, както изисква законът??? А? И докога няма да се санкционират идиотите, които развъждат животните, а после ги захвърлят наляво-надясно и стават бездомни??? А??
  • 4
    11
    111
    7 -17
    17:48, 12 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Тц
      Тцтцтц
      10 -4
      19:38, 12 мар 2020
      Идиот.
    • Дж
      джонгата до 111
      3 -1
      07:01, 14 мар 2020
      По-лошо е да се родиш тъпак, както е в твоя случай, защото ти е за цял живот!
  • 5
    Ид
    идиотолог
    8 -2
    22:31, 12 мар 2020
    Бездомните кучета са свикнали да се пазят. Тази животинка вероятно е изхвърлена скоро от някой и няма инстинкт за самосъхранение. До това води масовата кучкаризация. Идиотите ги погледат докато им свърши мерака и после ги изхвърлят. Безконтролното развъждане и лекомислено то вземане на куче в къщи трябва да се спрат със закон, а бездомните кчета трябва да се премахнат от улиците. Куче трябва да гледат само НЕидиоти!
  • 6
    Го
    Гост
    4 0
    07:28, 13 мар 2020
    Подобна организация в България може и да има след около 50 год. Ако разбира се държавата изобщо съществува. С този прост народ може би е по-добре да изчезне. Тук е като в треторазрядните страни дори и по-лошо. Но уж е европа.
    • Пи
      питагор
      1 -6
      08:34, 13 мар 2020
      Ква организация бълнуваш ва те хората умират и ням... Виж коментара
  • 7
    Пр
    Природозащитник
    6 -1
    11:56, 13 мар 2020
    В двора си имаме три къщички в които приютяваме бездомни кучета. В момента имаме едно място за по дребна порода.
    Истината е,че много хора искат кучета за двора си,но малко са готови да го вземат от улицата. Едно бездомно животинче добива друг вид след като е обезпаразитено, нахранено, изкъпано(лятото,зимата не се къпят дворни кучета) и сресано. В общия случай за около месец става желан любимец.
  • 8
    Он
    Онуфри
    1 -2
    20:37, 13 мар 2020
    Аман стига с тия кучета . По природа те са хищници ама за техните жертви не ви пука. В края на краищата няма куче да не си яде лaйнaтa . Така че не ми ги свалете. Ако някой си има симпатии към тях да си има но няма защо да се налагат на другите. Всички които плачат за кучетата защо не се застъпват за пиленцата агънцетата прасенцето и птиците които с удоволствие ядат и не им пука че те също са били живи същества.
Последни новини