Димитровградският малък и среден бизнес се готви за протести, готови да затварят търговски обекти

Изображение 1 от 4

    В Димитровград се събраха хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес в неделния следобяд, за да обсъдят проблемите в бранша и да изразят готовност да се включат в организиращия се национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. 

    Представители на десетки фирми от Димитровград обсъждаха проблемите, пред които са изправени и техните искания, за които ще се борят за да не загинат бизнесите им. На срещата присъства и Стойчо Ганашев, който е председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в областния град.

    Повод за недоволството им е базирано на редица проблеми в сектора. "Капката, която преля чашата, бе прословутата Наредба H-18, която влиза в сила от 1 февруари, която е правена от непрофесионалисти. Като цяло е правена за всички, извършващи кешово плащане. Не е предвидено да има регламенти по браншове", заяви Ганашев. По думите на Ганашев, НАП създава проблеми за бизнеса - изчаква реакцията на обществото и частниците, след което създава нови проблеми.

    Събралите се собственици на заведения и търговски обекти изразиха готовност и направиха първи стъпки в създаването на местна асоциациа на малкия и среден бизнес в града, която да работи с останалите национално представени асоциации и да отстоява и защитава пред местната и национална власт интересите на малкия и среден бизнес в града.

    Ганашев и димитровградските търговци настояват за промяна на Наредба Н-18. Според тях в сегашния й вид, тя е порочна, тъй като се дават правомощия на данъчните да затворят заведения за повече от месец, без изрично доказана вина от страна на търговеца. „Ако при една данъчна проверка в джоба на сервитьора бъдат намерени повече пари от отчетените по касов апарат, се счита за данъчно нарушение и данъчният по своя преценка може да затвори заведението. А в случая разликата в парите може да е от бакшиш”, кометира хасковският бизнесмен.

    Едно от основните искания е намаляне на ДДС-то за храните, което от 20% да падне на 5%, какъвто е примерът с държавите в Европа. След промените в данъчното законодателство, почти всички заведения ще мината по ДДС ставка, което което ще увеличи неминуемо техните разходи. Спред Ганашев, в момента 2/3 от малките заведения до момента са успявали да избегнат минаването им по ДДС, но вече ще е невъзможно. Ресторантьорите изказаха мнение, че увеличението на техните разходи ще рефлектира върху цените за крайния клиент и върху заплатите на персонала, който така или иначе трудно се намира. 

    Очаква се в началото февруари да заработи новият софтуер за управление на продажби от НАП и всички обекти ще работят по ДДС, което ще бъде непосилно за търговците, които и сега изнемогват. А това, съчетано с периодичните увеличения на ток, вода, заплати, според Ганашев ще доведе до 20-процентно увеличение на цените в заведенията, ще последва отлив на клиенти и фалит на множество обекти.  

    Димитровградските търговци обявяват символичен протест с поставянето на жълти жилетки, които ще символизират тяхната борба за намаляване на тежестта от старана на държавата върху малкия и среден бизнес.

    В сряда, 29 януари протестиращите ще излязат на символичен протест в столицата, облечени с жълти жилетки, ще носят и плакати. "Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ще преминем към по-драстични действия", заяви Ганашев, който беше категоричен, че недоволството не е обвързано с политическите настроения, а е единствено в защита на бизнеса.

    Ресторантьорите обсъждаха готовността си на по-крути мерки, ако техните искания не бъдат чути на 29 януари на националния протест. Първата проява ще бъде затраваряне на заведенията за един ден, а ако отново не бъдат удоветроворени техните искания, са готови да освободят работниците си от работа и да ги изкарат на "трудовата борса", за да покажат своята категоричност и несломяемост пред държавата.

    В протестните действия ще се включат не само ресторантьори и хотелиери - в готовност са и търговците на малки и средни търговски обекти, като магазини за хранителни стоки и такива за дома. По време на обсъжданията се изразиха и мнения, че е много вероятно към протестните действия да се пресъединят и търговци от димитровградското тържище, след като осъзнаят, че част от тях също ще трябва да работят по ДДС.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ге
      Генчо
      12 -5
      11:44, 27 яну 2020
      Целта на мафията е да ликвидира малкият и средният бизнес който и без това е на ръба и едвам крета.
    • 2
      Интересно защо не опсъждат за това, че те самите укриват данъци и то в големи размери, не плащат усигоровки на работниците си както трябва и дават ниски заплата, като поддържат беднотията в държавата. А седнали богаташите о се чудят как още повече да забогатеят. Вместо да мислите как да лъжете хората и държавата, вложете тази енергия в развитие на бизнеса си и спрете да краде те!
      • Аз
        Аз
        7 -11
        14:14, 27 яну 2020
        Като си такъв голям експерт направи заведение и вл... Виж коментара
      • Kh
        Kh
        7 -2
        14:15, 27 яну 2020
        Така ли не се намери един китаец да им кихне на тез чорбаджии.
      • Пр
        Простотия
        3 0
        06:59, 28 яну 2020
        А вие, да бяхте се ограмотили, преди да давате акъл.
    • 3
      Ра
      Рали
      13 0
      15:46, 27 яну 2020
      Ще изкарат работниците си на борсата,ама тогава ще стане ясно на каква заплата са ги осигурявали и че са разчитали клиентите да я плащат чрез бакшиша.За мене твърде много са търговските обекти и заведенията.Трябва да останат най-читавите.Много е сладко да обереш промоциите от големите вериги и да ги пуснеш в обекта си на двойна цена и да те блъска редовно чекмедже в корема.Трудно ще се научат на правила , но трябва.
    • 4
      Из
      Изумен
      7 -2
      16:11, 27 яну 2020
      Абе хора нападащи бизнеса в града заради осигуровки, промоции и не знам си още какво, разберете, че малкия и средния бизнес са двигателя на икономиката в града. Ако те намалеят или изчезнат, намаляват работните места приходите в хазната и всички започват за монополите, като големите вериги, които всеки ден вземат парите от джобовите ви, оставят няколко стотинки за заплата на шепа хора и другото излиза извън страната.
      Помислете си, че ако тези пари които изтичат през Кауфланд и Лидъл остават в икономиката на града за всички ни ще има повече и по високи заплати и повече добре платени раб. места и по щастливи хора получаващи по добри услуги.
    • 5
      На
      Наблюдател
      14 0
      16:36, 27 яну 2020
      Никой не напада бизнеса, но всеки трябва да е на светло и да си плаща всичко. Ако си освободите работниците, кой ще ви работи! Големите обекти се контролират, при малките режимът трябва да по-свободен. Едногодишен данък и ги оставяй да работят. Но не може бутилка вода от 1.5 литра да струва 2.5 лв. в заведение, бутилка вино да е 15 лева и т.н. Умната т.н. "бизнесмени", да не отидете и вие на борсата!
    • 6
      Гр
      ГРОБ
      4 -3
      17:19, 27 яну 2020
      А на изборите всички гласуват за Гробарите...,пък нямало политика

    Още новини

    Последни новини